Przepis na naleśniki z pieczarkami, boczkiem i serem

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Podawane w formie jaką znamy lub po regionalnych modyfikacjach przepisu. Doczekały się niezliczonej ilości wariantów i od wielu lat pozostają daniem śniadaniowym numer jeden.

Pierwsze wzmianki o naleśnikach pojawiły się w starożytnej Grecji i Chinach. Włosi twierdzą, że powstały we Florencji, a Francuzi są przekonani, że jedyną słuszną wersją są ich crêpes.

Naleśnik to danie mączne, powstające poprzez połączenie mąki, mleka i jajek. Prostota przepisu i łatwość wykonania, zapewniły naleśnikom sukces na całym świecie.

2 lutego obchodzimy Dzień Naleśnika ?

Naleśniki przyrządzają ludzie w niemal każdym kraju na świecie. Francuskie crêpes są cienkie jak bibułka, amerykańskie pancakes to grube placki, arabskie atayef są średniej grubości, ale smażone tylko z jednej strony. Chińskie Jian Bing powstają z kruchego, dość sztywnego ciasta, według mnie przypominającego odrobinę nasze podpłomyki.

Naleśniki najczęściej podawane są w wersji na słodko. Najpopularniejszym dodatkami są: dżem, powidła, suszone owoce, orzechy i syropy. Równie chętnie łączy się je ze świeżymi owocami sezonowymi, czekoladą i bitą śmietaną. 

Obok smakowitych słodkości, powstały niewiele odbiegające popularnością wytrawne wersje naleśników.

Kategoria: Danie główne/przekąska

Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na ciasto naleśnikowe wytrawne:

Składniki na farsz:

Sposób przygotowania:

1. Mieszam wszystkie składniki na ciasto i smażę w formie cienkich placków na patelni. Patelnie warto posmarować masłem lub oliwą, wówczas naleśniki będą bardziej chrupiące.

2. Po usmażeniu, placki powinno się układać oddzielnie. Jeśli ułożysz je jeden na drugim, pod wpływem pary, staną się gumowate.

3.Plastry boczku smażę, aż staną się chrupkie.

4. Pieczarki kroję na plasterki, cebulę w półtalarki i razem smażę, aż osiągną kolor złoty.

5. Na każdym naleśniku układam plasterek żółtego sera, boczek i pieczarki z cebulą. Posypuję czubrycą i czosnkiem. Naleśniki można zwijać w rulon, składać w kopertę, zakładając oba boki naleśnika do środka, a następnie jego górną i dolna krawędź. Ja bardzo lubię sposób składania na 4, czyli na pół i jeszcze raz na pół. Złożone naleśniki układam w naczyniu żaroodpornym i posypuje tartym serem. Przez około 15-20 minut zapiekam je w piekarniku, do momentu gdy ser się rozpuści. Na koniec naleśniki posypuję bazylią

Rada: Jeśli nie masz piekarnika, ostatni etap można wykonać również na patelni. Ułóż naleśniki i nałóż pokrywkę. Smaż na małym ogniu, aż ser się rozpuści.

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.