Przepis na pierniki

Słodkie dania pojawiały się na polskich stołach prawdopodobnie już w okresie baroku, choć ze względu na niska dostępność cukru, były raczej rzadkością. Sarmaci ponoć lubowali się w mocnych, korzennych smakach imbiru, szafranu i pieprzu. Z lubością wyważali piwo i miód pitny, ale na rozkwit przemysłu cukierniczego należało poczekać do początków XIX wieku, kiedy cukier powoli przestawał być rarytasem.

W polskiej tradycji kulinarnej, “coś słodkiego” najczęściej jest formą trzeciego dania obiadowego czyli deseru. Często serwowane jest również do kawy lub herbaty w ramach popołudniowej gościny. Słodkości mogą także być daniem głównym, np. podczas słodkich podwieczorków czy kinder balów, gdzie stanowią główną nutę smakową, a wszystkie podawane pyszności są ich wariacją.

Domowe wypieki: ciasta, ciastka i ciasteczka, od zawsze cieszą się ogromną popularnością. Znam takie domy, gdzie niedziela bez ciasta drożdżowego lub jabłecznika, nie byłaby niedzielą. Są także takie okresy w ciągu roku, takie szczególne i wyjątkowe dni, kiedy ciasta pojawiają się nawet na tych stołach, na których w innych okolicznościach nie cieszą się szczególnym powodzeniem. 

Święta, w szczególności Bożego Narodzenia i Wielkanocne, bo o nich mowa, rządzą się własnymi prawami. Stoły uginają się od wszelkiego rodzaju potraw wytrawnych i słodkich. Staramy się serwować gościom coś z nutą tradycji, ale i bardzo wyjątkowego. Coś, czego nie jemy na co dzień, co kojarzy się tylko ze świętami.

Oba święta mają odmienne tradycje kulinarne. Na stołach Wielkanocnych, dominują potrawy z jajek i ciasta typu babka czy mazurek. Święta Bożego Narodzenia, to przede wszystkim głęboko zakorzeniona w naszym kraju tradycja Wigilijna z potrawami jarskimi, których bazę stanowią grzyby i kapusta. Ciasta natomiast to przede wszystkim korzenne smaki połączone z bakaliami, miodem i makiem.

Najpopularniejszym, słodkim akcentem tych Świąt jest ciastko piernikowe. Często przygotowuje się je w formie ciasteczek – pierników lub cista zwanego piernikiem i występującego w różnych odmianach. Wśród dostępnych możliwości, chyba najpopularniejszy jest piernik staropolski, a wśród ciasteczek piernikowych – pierniki korzenne.

Te uniwersalne ciasteczka, można upiec nawet 2-3 tygodnie przed Świętami. Należy wówczas przechowywać je w suchym i przewiewnym miejscu. 

Pierniczki stanowią również piękną ozdobę świątecznego stołu. Do ich produkcji warto zachęcić dzieci. Zastosowanie dekoracji z motywami świątecznymi to doskonała okazja do nauki dla naszych pociech, przy jednoczesnym wprowadzaniu nastroju wspólnych przygotowań potraw na rodzinny stół.

Kategoria: Deser

Stopień trudności: Łatwe

Ilość porcji: 80-100 szt

Czas przygotowania: 40 minut + dodatkowy czas na leżakowanie – około 24 h

Przepis na pierniki 

Składniki:

Sposób przygotowania:

1. Masło, miód, kakao i wszystkie przyprawy wkładam do rondla i podgrzewam mieszając, do momentu gdy masło się rozpuści, a wszystkie składniki połączą ze sobą. Zdejmuję masę z ognia

2. Mleko mieszam z sodą oczyszczoną

3. Do miski, w której ciasto będzie mogło leżakować, nasyp pół kilograma mąki. Najczęściej wybieram mąkę typu 500 – 550. Łączę ją z mlekiem zmieszanym z sodą, cukrem i wbijam 2 jajka. Jeśli masa nie jest już gorąca, dokładam ją do mąki i mieszam wszystkie składniki

4. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i obwiązuje sznurkiem. Ciasto wstawiam do lodówki lub w inne miejsce o podobnej, niskiej temperaturze i czekam minimum 24 godziny

5. Następnie ciasto wyjmuję z lodówki i po około 1 godzinie. Dzielę je na części, rozwałkowuję i wycinam kształty

6. Ustawiam piekarnik na 180°C. Ciasteczka układam partiami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 10 minut

7. Gdy ciasteczka ostygną, zaczynamy kulinarno -artystyczne zajęcia z ozdabiania:)

8. Smacznego i miłej zabawy!

To warto wiedzieć: im bardziej rozwałkujesz ciasto, tym bardziej kruche i chrupiące będą ciasteczka. Jeśli wolisz bardziej puszystą wersję, kształty wycinaj w grubszego placka.

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.