Słodkie dania pojawiały się na polskich stołach prawdopodobnie już w okresie baroku, choć ze względu na niska dostępność cukru, były raczej rzadkością. Sarmaci ponoć lubowali się w mocnych, korzennych smakach imbiru, szafranu i pieprzu. Z lubością wyważali piwo i miód pitny, ale na rozkwit przemysłu cukierniczego należało poczekać do początków XIX wieku, kiedy cukier powoli przestawał być rarytasem.
W polskiej tradycji kulinarnej, “coś słodkiego” najczęściej jest formą trzeciego dania obiadowego czyli deseru. Często serwowane jest również do kawy lub herbaty w ramach popołudniowej gościny. Słodkości mogą także być daniem głównym, np. podczas słodkich podwieczorków czy kinder balów, gdzie stanowią główną nutę smakową, a wszystkie podawane pyszności są ich wariacją.
Domowe wypieki: ciasta, ciastka i ciasteczka, od zawsze cieszą się ogromną popularnością. Znam takie domy, gdzie niedziela bez ciasta drożdżowego lub jabłecznika, nie byłaby niedzielą. Są także takie okresy w ciągu roku, takie szczególne i wyjątkowe dni, kiedy ciasta pojawiają się nawet na tych stołach, na których w innych okolicznościach nie cieszą się szczególnym powodzeniem.
Święta, w szczególności Bożego Narodzenia i Wielkanocne, bo o nich mowa, rządzą się własnymi prawami. Stoły uginają się od wszelkiego rodzaju potraw wytrawnych i słodkich. Staramy się serwować gościom coś z nutą tradycji, ale i bardzo wyjątkowego. Coś, czego nie jemy na co dzień, co kojarzy się tylko ze świętami.
Oba święta mają odmienne tradycje kulinarne. Na stołach Wielkanocnych, dominują potrawy z jajek i ciasta typu babka czy mazurek. Święta Bożego Narodzenia, to przede wszystkim głęboko zakorzeniona w naszym kraju tradycja Wigilijna z potrawami jarskimi, których bazę stanowią grzyby i kapusta. Ciasta natomiast to przede wszystkim korzenne smaki połączone z bakaliami, miodem i makiem.
Najpopularniejszym, słodkim akcentem tych Świąt jest ciastko piernikowe. Często przygotowuje się je w formie ciasteczek – pierników lub cista zwanego piernikiem i występującego w różnych odmianach. Wśród dostępnych możliwości, chyba najpopularniejszy jest piernik staropolski, a wśród ciasteczek piernikowych – pierniki korzenne.
Te uniwersalne ciasteczka, można upiec nawet 2-3 tygodnie przed Świętami. Należy wówczas przechowywać je w suchym i przewiewnym miejscu.
Pierniczki stanowią również piękną ozdobę świątecznego stołu. Do ich produkcji warto zachęcić dzieci. Zastosowanie dekoracji z motywami świątecznymi to doskonała okazja do nauki dla naszych pociech, przy jednoczesnym wprowadzaniu nastroju wspólnych przygotowań potraw na rodzinny stół.
Kategoria: Deser
Stopień trudności: Łatwe
Ilość porcji: 80-100 szt
Czas przygotowania: 40 minut + dodatkowy czas na leżakowanie – około 24 h
Przepis na pierniki
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 150g świeżego, naturalnego masła
- 80g cukru
- 100g mleka czyli około ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 20g niesłodzonego kakao naturalnego
- cynamon mielony – 1 łyżeczka
- imbir mielony – 1 łyżeczka
- goździki mielone – 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
- pieprz czarny mielony – 1/2 łyżeczki
- sól – szczypta
Sposób przygotowania:
1. Masło, miód, kakao i wszystkie przyprawy wkładam do rondla i podgrzewam mieszając, do momentu gdy masło się rozpuści, a wszystkie składniki połączą ze sobą. Zdejmuję masę z ognia
2. Mleko mieszam z sodą oczyszczoną
3. Do miski, w której ciasto będzie mogło leżakować, nasyp pół kilograma mąki. Najczęściej wybieram mąkę typu 500 – 550. Łączę ją z mlekiem zmieszanym z sodą, cukrem i wbijam 2 jajka. Jeśli masa nie jest już gorąca, dokładam ją do mąki i mieszam wszystkie składniki
4. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką i obwiązuje sznurkiem. Ciasto wstawiam do lodówki lub w inne miejsce o podobnej, niskiej temperaturze i czekam minimum 24 godziny
5. Następnie ciasto wyjmuję z lodówki i po około 1 godzinie. Dzielę je na części, rozwałkowuję i wycinam kształty
6. Ustawiam piekarnik na 180°C. Ciasteczka układam partiami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 10 minut
7. Gdy ciasteczka ostygną, zaczynamy kulinarno -artystyczne zajęcia z ozdabiania:)
8. Smacznego i miłej zabawy!
To warto wiedzieć: im bardziej rozwałkujesz ciasto, tym bardziej kruche i chrupiące będą ciasteczka. Jeśli wolisz bardziej puszystą wersję, kształty wycinaj w grubszego placka.