Pstrąg z piekarnika

Pstrąg to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce. Nic w tym dziwnego ponieważ w delikatnym mięsie pstrąga zawarte jest pełnowartościowe białko. Znajdziesz w nim wiele cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów takich jak: witaminy z grupy B, witaminę A, D, E, a także żelazo, magnez, miedź, wapń, cynk, potas, jod, mangan, fosfor oraz selen. Pstrąg pełen jest nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, wspiera więc organizm w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego. Przygotuj razem z nami pysznego pstrąga z piekarnika i dbaj o zdrowie w naturalny sposób!

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 60 min

Ilość porcji: 6

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować pstrąga w piekarniku?

Składniki:

Ryba:

Dodatki:

  • przyprawa do ziemniaków – 3 łyżeczki
  • kilogram ziemniaków
  • 500 gram kapusty kiszonej
  • 1 mała cebulka
  • 1 jabłko
  • 5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

1. Pstrągi oczyścić

2. Natrzeć w środku masłem z solą i dodać po 1 łyżeczce czosnku płatek oraz koperek.

3. Rybę posypać pietruszką liść oraz szczyptą soli

4. Na każdą z ryb kładziemy po 2 plasterki cytryny

5. Rybę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 40 min / 180 °C

6. Ziemniaki i obieramy i gotujemy (tak aby wciąż pozostały twarde)

7. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, posypujemy przyprawą do ziemniaków i wstawiamy do piekarnika aby się podpiekły. 20 min / 180 °C

8. Do kapusty kiszonej dodajemy posiekaną cebulkę i jabłko. Wszystko polewamy oliwą i mieszamy

Sposób podania:

Upieczonego pstrąga wyciągamy z piekarnika, odwijamy z folii i układamy na talerz. Podajemy z ziemniaczkami oraz kapustą. Smacznego!

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.