Pstrąg to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce. Nic w tym dziwnego ponieważ w delikatnym mięsie pstrąga zawarte jest pełnowartościowe białko. Znajdziesz w nim wiele cennych dla zdrowia witamin oraz minerałów takich jak: witaminy z grupy B, witaminę A, D, E, a także żelazo, magnez, miedź, wapń, cynk, potas, jod, mangan, fosfor oraz selen. Pstrąg pełen jest nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, wspiera więc organizm w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego. Przygotuj razem z nami pysznego pstrąga z piekarnika i dbaj o zdrowie w naturalny sposób!
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pstrąga w piekarniku?
Składniki:
Ryba:
- czosnek płatek – 6 płaskich łyżeczek
- pietruszka liść – 3 łyżeczki
- soli – 3 łyżeczki
- koper igiełka – 6 łyżek lub pęczek świeżego kopru
- 6 pstrągów
- 70 gram masła
- 12 plasterków cytryny
Dodatki:
- przyprawa do ziemniaków – 3 łyżeczki
- kilogram ziemniaków
- 500 gram kapusty kiszonej
- 1 mała cebulka
- 1 jabłko
- 5 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
1. Pstrągi oczyścić
2. Natrzeć w środku masłem z solą i dodać po 1 łyżeczce czosnku płatek oraz koperek.
3. Rybę posypać pietruszką liść oraz szczyptą soli
4. Na każdą z ryb kładziemy po 2 plasterki cytryny
5. Rybę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 40 min / 180 °C
6. Ziemniaki i obieramy i gotujemy (tak aby wciąż pozostały twarde)
7. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, posypujemy przyprawą do ziemniaków i wstawiamy do piekarnika aby się podpiekły. 20 min / 180 °C
8. Do kapusty kiszonej dodajemy posiekaną cebulkę i jabłko. Wszystko polewamy oliwą i mieszamy
Sposób podania:
Upieczonego pstrąga wyciągamy z piekarnika, odwijamy z folii i układamy na talerz. Podajemy z ziemniaczkami oraz kapustą. Smacznego!