Risotto z kurczakiem

Wyjątkowo kremowe risotto z dodatkiem kurczaka to pyszna propozycja na obiad. Ryż przygotowywany na bazie bulionu jest niezwykle aromatyczny i smaczny. To danie, które smakuje zarówno małym jak i dużym smakoszom. Risotto jest bardzo pożywne i zdrowe dlatego warto przygotowywać je często.

Przygotuj razem z nami pyszne risotto z kurczakiem!

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 6

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować risotto z kurczakiem?

Składniki:

  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 300 gram ryżu do risotto
  • 700 gram bulionu
  • sól – szczypta
  • pieprz czarny mielony – szczypta
  • pietruszka liść – 15 gram
  • 40 gram oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 gram parmezanu

Sposób przygotowania:

1.Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek

2. Dodać pokrojonego kurczaka i smażyć około 5 minut

3. Dodać ryż i 100 ml bulionu i gotować około 5 minut

4. Dodać resztę bulionu i gotować około 10 – 12 minut

5. Dodać rozdrobniony parmezan, masło i wymieszać do połączenia składników

6. Przełożyć na talerz i posypać natką pietruszki

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.