Rosół z pieczonymi warzywami

Królowa polskich zup jest tylko jedna….rosół. Tradycyjna, polska zupa, która obowiązkowo pojawia się na niedzielnym stole. Uwielbiana przez dorosłych i dzieci, które zajadają się nią w każdą niedzielę. W duecie z domowym makaronem smakuje najlepiej i tak samo wygląda. Podawana jest najczęściej z marchewką, natką pietruszki i mięsem. Nie zapominajmy, że rosół to oczywiście podstawa przygotowania zupy pomidorowej, w końcu niedziela bez rosołu to jak poniedziałek bez pomidorowej.

Ponoć najlepiej smakuje u babci, jednak i my lubimy ugotować swoją wersję tego przysmaku. Rosół to najlepsze antidotum na przeziębienie. Rozgrzewa organizm w chłodne dni i smakuje po prostu pysznie.

Postanowiliśmy skorzystać z wielu rad, apropos przygotowania tej potrawy bo jak wiadomo, każdy ma swoje nawyki, a w związku z tym każdy rosół smakuje inaczej. Przeglądając literaturę oraz internet w poszukiwaniu najlepszego przepisu na rosół doszukaliśmy się setek propozycji i komentarzy z własnymi niezastąpionymi dodatkami, które jeszcze bardziej podkreślają jego smak. Postanowiliśmy skorzystać z kilku w celu podkręcenia jego aromatu i smaku.

Jednak obojętnie z jakiego przepisu nie skorzystacie to chyba najważniejsze aby podczas przygotowania rosołu nie dodawać do niego wzmacniaczy w postaci kostek rosołowych, a jego smak wydobyć wyłącznie w naturalny sposób. Taki właśnie jest nasz rosół, pyszny, rozgrzewający, a przede wszystkim zdrowy bo zrobiony wyłącznie z naturalnych składników.

Przygotuj razem z nami pyszny rosół z pieczonymi warzywami, idealny na zimowe dni!

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: garnek – 3 godziny , szybkowar 1,5 godziny

Ilość porcji: 20

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować rosół z pieczonymi warzywami:

Składniki:

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obierz, umyj i połóż na blachę

2. Mięso umyj połóż na blachę, dodaj obficie soli i pieprzu

3. Posyp wszystko przyprawami: zielem angielskim całym, pieprzem całym, liściem laurowym,

4. Wstaw do piekarnika na 200°C na 30-40 minut (tak aby wszystko ładnie się przyrumieniło)

5. Po tym czasie wszystko wyciągnij z piekarnika i przełóż do garnka (razem z tłuszczem), dodaj włoszczyznę suszoną

6. Dodaj sól, pieprz oraz lubczyk

7. Wlej około 6-8 litrów wody

8. W zależności w jakim naczyniu robisz rosół gotuj go:

  • w garnku: około 2 godziny
  • w szybkowarze około 40 minut

9. Po tym czasie rosół jest gotowy do jedzenia:)

10. Jest naprawdę pyszny, idealnie sprawdzi się na niedzielnym obiedzie

11. Podawaj go z makaronem i pietruszką

12. Smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.