Królowa polskich zup jest tylko jedna….rosół. Tradycyjna, polska zupa, która obowiązkowo pojawia się na niedzielnym stole. Uwielbiana przez dorosłych i dzieci, które zajadają się nią w każdą niedzielę. W duecie z domowym makaronem smakuje najlepiej i tak samo wygląda. Podawana jest najczęściej z marchewką, natką pietruszki i mięsem. Nie zapominajmy, że rosół to oczywiście podstawa przygotowania zupy pomidorowej, w końcu niedziela bez rosołu to jak poniedziałek bez pomidorowej.
Ponoć najlepiej smakuje u babci, jednak i my lubimy ugotować swoją wersję tego przysmaku. Rosół to najlepsze antidotum na przeziębienie. Rozgrzewa organizm w chłodne dni i smakuje po prostu pysznie.
Postanowiliśmy skorzystać z wielu rad, apropos przygotowania tej potrawy bo jak wiadomo, każdy ma swoje nawyki, a w związku z tym każdy rosół smakuje inaczej. Przeglądając literaturę oraz internet w poszukiwaniu najlepszego przepisu na rosół doszukaliśmy się setek propozycji i komentarzy z własnymi niezastąpionymi dodatkami, które jeszcze bardziej podkreślają jego smak. Postanowiliśmy skorzystać z kilku w celu podkręcenia jego aromatu i smaku.
Jednak obojętnie z jakiego przepisu nie skorzystacie to chyba najważniejsze aby podczas przygotowania rosołu nie dodawać do niego wzmacniaczy w postaci kostek rosołowych, a jego smak wydobyć wyłącznie w naturalny sposób. Taki właśnie jest nasz rosół, pyszny, rozgrzewający, a przede wszystkim zdrowy bo zrobiony wyłącznie z naturalnych składników.
Przygotuj razem z nami pyszny rosół z pieczonymi warzywami, idealny na zimowe dni!
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: garnek – 3 godziny , szybkowar 1,5 godziny
Ilość porcji: 20
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować rosół z pieczonymi warzywami:
Składniki:
- 1 kg porcji rosołowej z kaczki
- 1 udko z kaczki
- 1 szyjka z kaczki
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 4 marchewki
- 3 korzenie pietruszki
- 1 seler
- 1 por
- 1 kukurydza
- 5 pomidorków cherry
- 2 duże cebule
- włoszczyzna suszona premium – 4 łyżki
- liść laurowy – 5 szt.
- ziele angielskie ziarno – 1 łyżka
- pieprz czarny ziarno – 1 łyżka
- sól – 3 łyżki
- lubczyk suszony – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obierz, umyj i połóż na blachę
2. Mięso umyj połóż na blachę, dodaj obficie soli i pieprzu
3. Posyp wszystko przyprawami: zielem angielskim całym, pieprzem całym, liściem laurowym,
4. Wstaw do piekarnika na 200°C na 30-40 minut (tak aby wszystko ładnie się przyrumieniło)
5. Po tym czasie wszystko wyciągnij z piekarnika i przełóż do garnka (razem z tłuszczem), dodaj włoszczyznę suszoną
6. Dodaj sól, pieprz oraz lubczyk
7. Wlej około 6-8 litrów wody
8. W zależności w jakim naczyniu robisz rosół gotuj go:
- w garnku: około 2 godziny
- w szybkowarze około 40 minut
9. Po tym czasie rosół jest gotowy do jedzenia:)
10. Jest naprawdę pyszny, idealnie sprawdzi się na niedzielnym obiedzie
11. Podawaj go z makaronem i pietruszką
12. Smacznego:)