Domowe rozgrzewające kakao to sposób na chłodne dni. Ten niezwykle rozgrzewający napój nie tylko smakuje świetnie, ale wspomaga również organizm w czasie przeziębienia. Jest idealne w czasie wieczornych seansów filmowych, pozwala się zrelaksować i wyciszyć. Smakuje świetnie z kremową pianką i czekoladową posypką. Kakao jest źródłem magnezu po które warto sięgać w okresie jesienno-zimowym. Napój na bazie mleka z dodatkiem kakao to niezwykle popularna forma. Można przygotować go na wiele sposobów, ale szczególnie smaczny staje się z dodatkiem aromatycznych przypraw. Takie kakao z pewnością pozwoli Ci zachować formę i ochroni Twój organizm przed infekcjami. Przygotuj je razem z nami według naszego przepisu i poczuj magię świąt:)
Kategoria: Napój
Czas przygotowania: 5 min
Liczba porcji: 2
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pyszne rozgrzewające kakao?
Składniki:
- 5 łyżeczek kakao
- 500 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- cynamon laska – 1 szt.
- papryczka chilli mielona – szczypta
- kardamon mielony – szczypta
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej mleko, dodaj kakao i miód. Wszystko zagotuj
2. Do gotującego mleka wsyp chilli, cynamon i kardamon. Ściągnij garnek z ognia
3. Śmietankę ubij w misce za pomącą miksera
4. Gotowe kakao wlej do dwóch kubków
5. Nałóż bitą śmietanę na wierzch i posyp wszystko kakao lub ulubioną startą czekoladą
6. Smacznego:)