Nasza dzisiejsza propozycja to sernik korzenny, przygotowany w małych foremkach lub dużej blaszce. Uwielbiamy ten rodzaj sernika. Jest aksamitny i korzenny, po prostu pyszny. Idealnie sprawdzi się na poobiedni deser z rodziną i przyjaciółmi. Podawany z owocami i posypany cukrem pudrem wygląda pięknie. Przygotuj go razem z nami!
Kategoria: Deser
Czas przygotowania: 20 min + czas pieczenia 1 godzina
Liczba porcji: 12
Stopień trudności: Średni
Jak przygotować sernik korzenny?
Składniki:
Spód:
- 300 gram herbatników
- 100 gram masła
- cynamon mielony – szczypta
- goździki mielone – szczypta
- gałka muszkatołowa – szczypta
- imbir mielony – szczypta
Masa serowa:
- 200 gram masła
- 200 gram cukru
- 6 jajek
- 3 łyżeczki cukry waniliowego
- 1 kg twarogu
- 20 gram budyniu waniliowego
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki włożyć do miksera i zmiksować razem ze wszystkimi przyprawami
2. Dodać roztopione masło i wszystko wymieszać, następnie przełożyć do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia – odsawić do lodówki
3. Jaja rozbić i oddzielić białka od żółtek
4. Białka ubić i przełożyć do lodówki
5. Do naczynia włożyć żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, ser, budyń oraz masło i wszystko porządnie wymieszać mikserem
6. Powstałą masę przełożyć do naczynia z ubitymi wcześniej białkami i delikatnie wymieszać
7. Powstałą masę przełożyć na przygotowany spód ciasta
8. Piec około 60 min / 170°C
Do przygotowania sernika zamiast blaszki możesz użyć również małych foremek.