Sernik korzenny

Nasza dzisiejsza propozycja to sernik korzenny, przygotowany w małych foremkach lub dużej blaszce. Uwielbiamy ten rodzaj sernika. Jest aksamitny i korzenny, po prostu pyszny. Idealnie sprawdzi się na poobiedni deser z rodziną i przyjaciółmi. Podawany z owocami i posypany cukrem pudrem wygląda pięknie. Przygotuj go razem z nami!

Kategoria: Deser

Czas przygotowania: 20 min + czas pieczenia 1 godzina

Liczba porcji: 12

Stopień trudności: Średni

Jak przygotować sernik korzenny?

Składniki:

Spód:

Masa serowa:

  • 200 gram masła
  • 200 gram cukru
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki cukry waniliowego
  • 1 kg twarogu
  • 20 gram budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

1.Herbatniki włożyć do miksera i zmiksować razem ze wszystkimi przyprawami

2. Dodać roztopione masło i wszystko wymieszać, następnie przełożyć do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia – odsawić do lodówki

3. Jaja rozbić i oddzielić białka od żółtek

4. Białka ubić i przełożyć do lodówki

5. Do naczynia włożyć żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, ser, budyń oraz masło i wszystko porządnie wymieszać mikserem

6. Powstałą masę przełożyć do naczynia z ubitymi wcześniej białkami i delikatnie wymieszać

7. Powstałą masę przełożyć na przygotowany spód ciasta

8. Piec około 60 min / 170°C

Do przygotowania sernika zamiast blaszki możesz użyć również małych foremek.

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.