Ile śledzi tyle sposobów ich przygotowania. Jest to jedna z najszybszych i chyba najpopularniejszych potraw wigilijnych. Śledzie w naszej odsłonie są bardzo proste do przygotowania, a co najważniejsze smakują obłędnie. Idealnie komponują się z niemal wszystkimi dodatkami, począwszy od warzyw i nabiał przez jajka czy suszone owoce.
Przygotuj razem z nami pyszne wytrawne śledzie, które idealnie sprawdzą się w okresie świąt Bożego Narodzenia!
Kategoria: Przystawka
Czas przygotowania: 1 godzina + czas namaczania
Liczba porcji: 2 kg
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować wytrawnego śledzia idealnego na wigilijny stół?
Składniki:
- 2 kg śledzia
- 4 papryki czerwone
- 10 ogórków kiszonych
- 3 czerwone cebule
- szklanka oleju
- pietruszka liść – 3 łyżki
- ziele angielskie – 1 łyżka
- pieprz czarny ziarno – 1 łyżka
- liść laurowy – 10 szt.
Sposób przygotowania:
1. Śledzie umyć i namoczyć w wodzie (pozostawić namoczone na całą noc)
2. Paprykę przekroić na pół, wydrążyć środek, umyć, nasmarować oliwą i upiec w piekarniku – 20 min / 200°C
3. Upieczoną paprykę wyjąć z piekarnika i po ostudzeniu ściągnąć skórkę i pokroić w paseczki lub kosteczkę
4. Ogórki i cebulę pokroić w kosteczkę
5. Śledzie odsączyć i osuszyć. Pokroić w kawałki
6. Wszystko razem wymieszać i dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, natkę pietruszki i wszystko polać olejem
7. Wszystko przełożyć w słoiczki i włożyć do lodówki
8. Smacznego:)