Smalec

Nasz przepis na klasyczny smalec ze skwarkami, cebulką i przyprawami to propozycja na świetną przystawkę. Chrupiące skwarki idealnie współgrają z cebulką i aromatycznymi dodatkami. W połączeniu ze świeżym pieczywem smakuje naprawdę dobrze. Podawaj go zawsze w towarzystwie domowych ogórków. Przygotuj pyszny smalec razem z nami:)

Kategoria: Przystawka

Czas przygotowania: 30 min

Liczba porcji: 7

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować smalec?

Składniki:

  • 500 gram słoniny bez skóry
  • 2 cebule
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • sól – do smaku

Sposób przygotowania:

1.Słoninę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię na mały ogień tak aby skwarki się wytopiły

2. Smaż przez około 15 minut

3. Cebulkę pokrój drobno, wrzuć na patelnię i dodaj majeranek i sól

4. Smaż przez 15 minut

5.Tak przygotowany smalec zostaw aby ostygł i przelej do przygotowanego słoika

6. Przechowuj w lodówce

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.