Śniadanie mistrzów – jajka po wiedeńsku

Mówi się, że nie ma nic ważniejszego od porządnego śniadania. Nic w tym dziwnego, w końcu to od naszego poranka zależy jakość całego dnia. Jajka….prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Dostarczają bowiem pełnowartościowego białka, a więc aminokwasów tak potrzebnych dla ludzkiego organizmu. Co więcej znajdziesz w nich witaminy takie jak: A, E, D oraz K, a także składniki mineralne m.in.: potas, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i selen. Jajka najlepiej smakują z odpowiednimi dodatkami, takimi które w 100% podkreślą ich aksamitny smak. Warto zatrzymać się na chwile i pomyśleć o własnym zdrowiu.

Kategoria: Śniadanie

Czas przygotowania: 20 min

Ilość porcji: 1-3

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować aksamitne i aromatyczne jajka po wiedeńsku?

Składniki:

Jajka po wiedeńsku:

Dodatki:

  • 1 pomidor
  • 3 kromki ulubionego pieczywa

Sposób przygotowania:

1. Kubeczki wysmaruj masłem a następnie do każdego z nich wbij po jednym jajku tak aby żółtko pozostało całe

2. Do każdego z jajek dodaj szczyptę rozkruszonej soli himalajskiej, czarnuszki, czosnku niedźwiedziego, kolendry, kminu rzymskiego i pieprzu

3. W rondelku zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień

4. Do garnka z wodą włóż kubeczki z jajkiem i przyprawami i pozostaw do momentu aż białko w pełni się zetnie (ok 4-5 min). Pamiętaj, że żółtko powinno zostać płynne

5. Teraz wystarczy tylko pokroić pomidora i ulubione pieczywo

Sposób podania:

Tak przygotowane jajka w kubeczkach przekładamy na talerz w towarzystwie pokrojonego pomidora oraz pieczywa. Śniadanie możesz udekorować ulubionymi ziołami. Smacznego.

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.