Mówi się, że nie ma nic ważniejszego od porządnego śniadania. Nic w tym dziwnego, w końcu to od naszego poranka zależy jakość całego dnia. Jajka….prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Dostarczają bowiem pełnowartościowego białka, a więc aminokwasów tak potrzebnych dla ludzkiego organizmu. Co więcej znajdziesz w nich witaminy takie jak: A, E, D oraz K, a także składniki mineralne m.in.: potas, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i selen. Jajka najlepiej smakują z odpowiednimi dodatkami, takimi które w 100% podkreślą ich aksamitny smak. Warto zatrzymać się na chwile i pomyśleć o własnym zdrowiu.
Kategoria: Śniadanie
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 1-3
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować aksamitne i aromatyczne jajka po wiedeńsku?
Składniki:
Jajka po wiedeńsku:
- czarnuszka ziarno – 1 łyżeczka
- sól himalajska gruboziarnista, różowa – 1 łyżeczka
- czosnek niedźwiedzi liść – 1 łyżeczka
- kolendra liść – 1 łyżeczka
- kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
- pieprz czarny mielony Premium – 1 szczypta
- 3 jajka
- masło do wysmarowania kubeczków
Dodatki:
- 1 pomidor
- 3 kromki ulubionego pieczywa
Sposób przygotowania:
1. Kubeczki wysmaruj masłem a następnie do każdego z nich wbij po jednym jajku tak aby żółtko pozostało całe
2. Do każdego z jajek dodaj szczyptę rozkruszonej soli himalajskiej, czarnuszki, czosnku niedźwiedziego, kolendry, kminu rzymskiego i pieprzu
3. W rondelku zagotuj wodę, a następnie zmniejsz ogień
4. Do garnka z wodą włóż kubeczki z jajkiem i przyprawami i pozostaw do momentu aż białko w pełni się zetnie (ok 4-5 min). Pamiętaj, że żółtko powinno zostać płynne
5. Teraz wystarczy tylko pokroić pomidora i ulubione pieczywo
Sposób podania:
Tak przygotowane jajka w kubeczkach przekładamy na talerz w towarzystwie pokrojonego pomidora oraz pieczywa. Śniadanie możesz udekorować ulubionymi ziołami. Smacznego.