Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 5
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować spaghetti Bolognese?
Składniki:
- 400 gram makaronu spaghetti
- 400 gram mięsa mielonego
- 300 gram pomidorów
- 100 gram boczku
- ser parmezan – 50 gram
- 1 ząbek czosnku
- 100 gram cebuli
- 50 gram oliwy z oliwek
- sól – 1 łyżeczka
- liść laurowy – 2 sztuki
- pieprz czarny mielony – szczypta
- cukier – pół łyżeczki
- bazylia liść – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek
2.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i boczek – smażyć
3. Dodać mięso mielone i smażyć
4. Dodać pomidory i smażyć tak aby odparować wodę
5. Doprawić pieprzem, solą, liściem laurowym i cukrem
6. W dużym garnku zagotować wodę i ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu
7. Ugotowany makaron odcedzić
8. Do makaronu przelać przygotowany sos i dodać parmezan
9. Przełożyć na talerz i posypać bazylią
10. Smacznego:)