Spaghetti Bolognese

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 50 minut

Liczba porcji: 5

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować spaghetti Bolognese?

Składniki:

  • 400 gram makaronu spaghetti
  • 400 gram mięsa mielonego
  • 300 gram pomidorów
  • 100 gram boczku
  • ser parmezan – 50 gram
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 gram cebuli
  • 50 gram oliwy z oliwek
  • sól – 1 łyżeczka
  • liść laurowy – 2 sztuki
  • pieprz czarny mielony – szczypta
  • cukier – pół łyżeczki
  • bazylia liść – 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

1.Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek

2.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i boczek – smażyć

3. Dodać mięso mielone i smażyć

4. Dodać pomidory i smażyć tak aby odparować wodę

5. Doprawić pieprzem, solą, liściem laurowym i cukrem

6. W dużym garnku zagotować wodę i ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu

7. Ugotowany makaron odcedzić

8. Do makaronu przelać przygotowany sos i dodać parmezan

9. Przełożyć na talerz i posypać bazylią

10. Smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.