Stek tomahawk

Swoją nazwę stek tomahawk zawdzięcza swojemu kształtowi. Ma on długą kość i przypomina nieco indiański topór. Tomahawk to kawałek mięsa, który wykrawany jest ze środkowej części antrykotu. Ma długi mięsień, który leży wzdłuż kręgosłupa zwierzęcia i przyrasta do kręgów piersiowych i żeber. Widoczny kawał kości, który stał się jego znakiem rozpoznawczym to nic innego jak całe żebro. Chyba każdy się zgodzi, że z przyrządzania pysznych tomahawk’ów słyną Amerykanie. Opanowali oni sztukę przyrządzania tych steków na grillu niemal do perfekcji. Jego efektowny wygląd sprawia, że nabieramy apetytu na sam widok. Szczególnie dobrze prezentuje się w duecie z przyprawami. Staje się wówczas niezwykle delikatny i kruchy. Warto wiedzieć, że wystająca z mięsa kość, którą obecnie uważamy za walor estetyczny i znak rozpoznawczy, kiedyś służyła wyłącznie do przewracania porcji mięsa umieszczonych na grillu. Odpowiednia obróbka tego stek’a wcale nie jest prosta, właśnie dlatego z pomocą przychodzi tu kawał kości, który pozwoli na równomierne dopieczenie każdego kawałka.

Przygotowanie tak dużego kawałka mięsa wcale nie jest proste i polegnie na nim niejeden amator sztuki kulinarnej. Głównym problemem staje się tutaj rozmiar stek’a oraz urządzenia potrzebnego do jego obróbki. Na nic zdadzą się tutaj domowe patelnie. Do jego przygotowania potrzebujesz bowiem porządny, duży grill, ale smak, który możesz dzięki niemu uzyskać wart jest każdej ceny. Kość, mięso oraz tłuszcz stanowią idealną symfonie smaków. Ten kawał mięsa przeniesie nas w pierwotne zakątki świata i zaspokoi apetyt kilku osób.

Przygotuj razem z nami ten pyszny kawał mięsa!

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 1 godzina

Liczba porcji: 5+

Stopień trudności: Średni

Jak przygotować pyszny stek tomahawk?

Składniki:

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj mięso – umyj, osusz, polej oliwą z oliwek i natrzyj przyprawą do grilla premium

2. Rozgrzej grilla lub płytę grillową. Smaż mięso po dwa razy z każdej strony około 3 minuty

3. Następnie zawiń każdy kawałek mięsa w folię aluminiową i włóż mięso między rozżarzone węgle

4. Mięso pozostaw na około 50 minut

5. Po tym czasie mięso wyciągnij i pozwól mu odpocząć

6. W międzyczasie bułki przekrój na pół, skrop oliwą z oliwek i podgrilluj

7. Mięso pokrój i ułóż na bułce

8. Wbij jajko i usmaż, a następnie połóż na kanapkę

9. Na bułkę połóż roszponkę oraz pokrojonego pomidora

10. Wszystko możesz również polać sosem bbq lub ketchupem i majonezem

11. Stek możesz również zjeść bez kanapki. Podawaj go wtedy z sałatką i ziemniaczkami

12. Smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.