Stek chateaubriand wykrawany jest z główki polędwicy wołowej. Jest miękki, kruchy i soczysty. Nazwa tej nieziemsko pysznej potrawy pochodzi od nazwiska francuskiego pisarza François-René de Chateaubriand. Ten gruby befsztyk delikatnie obsmaża się z obu stron z dodatkiem przypraw. Przygotuj razem z nami tą pyszną potrawę i zaimponuj rodzinie i znajomym 🙂
Kategoria: Danie główne
Stopień trudności: Średni
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1h
Składniki:
Składniki na mięso:
- 5 steków z polędwicy wołowej
- 2 duże łyżki masła klarowanego (do smażenia)
- estragon – 1 łyżka
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka wybornej do steków
Sos berneński:
- 60 gram cebuli szalotki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 60 gram białego wina
- 1 kostka masła
- 1 łyżka tymianku
- estragon – 1 łyżka
- 4 żółtka jaj
- pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
- sól – 2 łyżeczki
Dodatki:
- frytki
- przyprawa do frytek
- ulubiona sałatka
Sposób przygotowania steków:
1. Steki wyjąć z opakowania, osuszyć, delikatnie posypać mieszanką przypraw wyborna do steków
2. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Wrzucić rozgniecione ząbki czosnku (nieobrane). Wszystko posypać rozmarynem. Wrzucić steki. Smażyć 4 min z każdej strony (czynność powtórzyć 2 razy)
3. Usmażone steki odłożyć aby odpoczęły
Sposób przygotowania sosu berneńskiego:
1. Zagotuj w garnku ocet, wino, tymianek, estragon oraz cebulę. Gotuj na wolnym ogniu około 5 min od momentu zagotowania
2. Dodaj masło (pokrojone w kostkę) 4 żółtka jaj, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Mieszając, doprowadź do rozpuszczenia masła i połączenia wszystkich składników w taki sposób aby tworzyły jednolity sos
Sposób podania:
Na talerz nałożyć steki oraz wcześniej przygotowaną ulubioną sałatkę z frytkami. Smacznego 🙂