Stek z polędwicy wołowej chateaubriand z sosem bearneńskim

Stek chateaubriand wykrawany jest z główki polędwicy wołowej. Jest miękki, kruchy i soczysty. Nazwa tej nieziemsko pysznej potrawy pochodzi od nazwiska francuskiego pisarza François-René de Chateaubriand. Ten gruby befsztyk delikatnie obsmaża się z obu stron z dodatkiem przypraw. Przygotuj razem z nami tą pyszną potrawę i zaimponuj rodzinie i znajomym 🙂

Kategoria: Danie główne

Stopień trudności: Średni

Ilość porcji: 5

Czas przygotowania: 1h

Składniki:

Składniki na mięso:

  • 5 steków z polędwicy wołowej
  • 2 duże łyżki masła klarowanego (do smażenia)
  • estragon – 1 łyżka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka wybornej do steków

Sos berneński:

  • 60 gram cebuli szalotki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 60 gram białego wina
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka tymianku
  • estragon – 1 łyżka
  • 4 żółtka jaj
  • pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
  • sól – 2 łyżeczki

Dodatki:

Sposób przygotowania steków:

1. Steki wyjąć z opakowania, osuszyć, delikatnie posypać mieszanką przypraw wyborna do steków

2. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Wrzucić rozgniecione ząbki czosnku (nieobrane). Wszystko posypać rozmarynem. Wrzucić steki. Smażyć 4 min z każdej strony (czynność powtórzyć 2 razy)

3. Usmażone steki odłożyć aby odpoczęły

Sposób przygotowania sosu berneńskiego:

1. Zagotuj w garnku ocet, wino, tymianek, estragon oraz cebulę. Gotuj na wolnym ogniu około 5 min od momentu zagotowania

2. Dodaj masło (pokrojone w kostkę) 4 żółtka jaj, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Mieszając, doprowadź do rozpuszczenia masła i połączenia wszystkich składników w taki sposób aby tworzyły jednolity sos

Sposób podania:

Na talerz nałożyć steki oraz wcześniej przygotowaną ulubioną sałatkę z frytkami. Smacznego 🙂

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.