Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Chcemy, aby nasze domy były pięknie przystrojone, wybieramy najładniejszą choinkę, pieczemy rozmaite słodkości, a bliskich i rodzinę pragniemy ugościć najlepszymi daniami.
Dzień Wigilii, dla wielu najważniejszy ze wszystkich w roku, to jak mówią słowa pewnej znanej piosenki, to “dzień, zwykły dzień, który liczy się od zmroku”. Wigilijna wieczerza, to przede wszystkim spotkania przy rodzinnym stole, ale i niezwykła kulinarna tradycja. W ten dzień jemy postnie, bez mięsa. Dania powstają głównie na bazie grzybów, kapusty, a nieodłącznym elementem wieczerzy jest danie z rybą, najczęściej karpiem. Tradycyjnie, na stole powinno znaleźć się 12 dań.
Kolejne 2 dni Świąt, to czas wypełniony radością i spotkaniami z bliskimi. Rodziny i przyjaciele zapraszają się wzajemnie, by swych gości częstować danami, który większość z nas nie przygotowuje w ciągu roku.
Każdy, kto choć trochę gotuje wie, że w dzisiejszym świecie trudno niektórych zaskoczyć. Powszechna dostępność do niemal wszystkiego, o czym pomyślimy sprawia, że często chętniej próbujemy nowych smaków, nieco zapominając o tradycyjnych. polskich daniach. W Święta natomiast chcielibyśmy, aby dania nie były zwyczajne. Poszukujemy inspiracji do sporządzenia dań wykwintnych, świątecznych:)
Jednym z najczęściej i najchętniej przygotowywanym w Polsce rodzajem mięsa, jest mięso schabowe. Polski schabowy, znany jest w wielu krajach i chyba nie ma obcokrajowca, który odwiedzając nasz kraj, nie próbowałby tego tradycyjnego dla naszego kraju przysmaku.
Ale schabowy, mimo iż pyszny, to dziś dla przeciętnego Polaka “chleb powszedni”. Stał się najczęściej wybieranym daniem we wszelkiego typu przydrożnych bistro, stołówkach i codziennym daniem w wielu polskich domach. W ten sposób, jego czar jakby trochę pobladł.
Warto wiedzieć, że schabowy jest w polskiej tradycji kulinarnej od ponad 100 lat i doczekał się bardzo wielu przepisów wykonania. Oprócz wersji kotleta, istnieje bardzo wiele możliwości podania tego smacznego i kruchego mięsa.
Doskonale smakuje na ciepło, na zimno, w galarecie, szarpany np. z kluseczkami lub w wyszukanej formie kieszonek z nadzieniem.
Dlatego z powodzeniem może stanowić niebanalne danie na świąteczny stół.
Schab w sosie cebulowym z ziemniaczanym puree
Kategoria: Danie główne | Świąteczny klimat
Stopień trudności: Średni
Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 60 minut + min. 6 godzin marynowania
Składniki na mięso:
- 8-10 grubych plastrów schabu bez kości (ok. 1kg)
- 2 łyżeczki majeranku
- czubryca zielona – 2 łyżeczki
- kolendra – 1 łyżla
- czosnek – 2 łyżki
- sól – 1 łyżeczka
- pieprz – ¼ łyżeczki
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki masła klarowanego
- ½ szklanki wody
Składniki na puree ziemniaczane
- 10 średnich ziemniaków (1-1,5kg)
- sól do smaku
- ½ szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- rozmaryn – 1 łyżeczka
Składniki na sos:
- 150g cebuli
- 1 kostka mięsna
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany, np. 18%
Sposób przygotowania:
Majeranek, czubryca zielona, kolendra, sól i pieprz mieszam z olejem. Powstałą marynatą nacieram mięso, przykrywam i zostawiam w lodówce na min. 6 godzin.
Wyjmuję mięso z lodówki i smażę na rozgrzanej patelni, aż uzyska złoty odcień. Dokładam czosnek i zalewam ½ szklanki wody. Zmiejszam gaz do minimum i duszę mięso, sprawdzając regularnie poziom wody, przez około 30-45 minut.
W tym czasie obieram ziemniaki i kroję je w talarki. Wkładam do rondla, dokładam 3 łyżki masła, posiekany czosnek, sól i mleko. Przykrywam garnek i gotuję około 20 minut, regularnie mieszając. Kiedy ziemniaki są miękkie posypuje je rozmarynem i dokładnie blenduję. Jeśli masa ziemniaczana jest zbyt gęsta, dolewam mleka.
Sprawdzam mięso. Jeśli jest miękkie, wyjmuję je z powstałego wywaru do innego naczynia i odstawiam. Do wywaru wkładam posiekaną cebulę, kostkę mięsną i wodę. gotuję około 5 minut. Dokładam mąkę i śmietanę i blenduję sos na gładko. Następnie do sosu przekładam mięso i całość duszę jeszcze około 5 minut na małym ogniu.
Puree podaję ze schabem w sosie cebulowym i ulubioną surówką.