Szybki przegląd przypraw vol. 1

Szybki przegląd przypraw i ziół [vol. 1]

„Szybki przegląd” to idealna pozycja dla każdego kto ceni swój czas. W tych krótkich wpisach staramy się w prosty i przejrzysty sposób przedstawić naszym zdaniem najpopularniejsze przyprawy i zioła. W pierwszej edycji tej serii weźmiemy na „ruszt”: czubrycę zieloną, hibiskus, kminek oraz kolendrę.

Czubryca zielona

Czubryca zielona

Czubryca zielona to przyprawa pozyskiwana z cząbru górskiego. Jest to przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej. Używa się jej głównie do zup, mięs, serów i fasoli, a w kuchni ormiańskiej pije się herbatę z czubrycy. Oprócz tego czubryca zielona dodawana w niewielkich ilościach do różnych potraw ma niwelować dolegliwości układu pokarmowego i wspomagać leczenie różnego rodzaju jelitówek. Czubryca zielona ma także właściwości przeciwzapalne i pomaga w łagodzeniu bólu gardła oraz leczeniu zapalenia śluzówki jamy ustnej. Ma zatem zastosowanie także w ziołolecznictwie.

Dlaczego warto spożywać czubrycę zieloną?

Czubryca zielona jest dodawana do dań mięsnych, tłustych itp., ponieważ wspomaga pracę wątroby i działa ochronnie na jej komórki. Pobudza wytwarzanie soków żołądkowych i znacznie ułatwia trawienie ciężkostrawnych potraw. Czubryca zielona zawiera mnóstwo substancji, które korzystnie wpływają na ludzki organizm. Jej wartości odżywcze to m.in. witaminy (C, B, A), kwasy organiczne i różne śluzy.

Ile kosztuje czubryca zielona? Czubrycę zieloną można bez problemu zakupić w prawie każdym większym sklepie spożywczym. Cena czubrycy zielonej to około 17 złotych za kilogram.

Gdzie można kupić czubrycę zieloną? Czubryca zielona jest dostępna w prawie każdym większym sklepie spożywczym, lecz przyprawy sprzedawane w sklepach stacjonarnych zwykle nie są pakowane po więcej niż 50g. Wiele osób zastanawia się gdzie kupić tę przyprawę w większych ilościach. Większe opakowania do nawet kilkunastu kilogramów można bez problemu znaleźć w sklepach internetowych.

Kwiat hibiskusa

Hibiskus kwiat

Hibiskus (inaczej ketmia lub róża chińska) to roślina należąca do rodziny ślazowatych. Występuje na wszystkich kontynentach w strefie podzwrotnikowej i niektórych znajdujących się w klimacie umiarkowanym. Hibiskus jest znany na całym świecie jako kwiat uprawiany np. w ogródkach, ale oprócz tego ma także wiele innych zastosowań. Przykładowo według zwolenników medycyny ludowej napar z suszonych kwiatów hibiskusa ma mieć działanie przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe, a także obniżające ciśnienie krwi. 

Dlaczego warto spożywać hibiskus?

Hibiskus oprócz swojego pięknego wyglądu jako żywa roślina, ma do zaoferowania także wiele innych właściwości. W formie suszonej świetnie nadaje się do przeróżnych naparów, a jego wartości odżywcze to m.in. witamina C, kwasy organiczne oraz różne cukry, wzmacniające układ odpornościowy. 

Ile kosztuje hibiskus? HIbiskus nie jest powszechnie sprzedawany w zwykłych sklepach stacjonarnych jak np. oregano czy bazylia. Wynika to z tego, że raczej nie używa się go jako przyprawy kuchennej.  Cena suszonych kwiatów hibiskusa waha się między około 25 złotych do 45 złotych za 1kg. 

Hibiskus kwiat – gdzie można kupić ? Hibiskus w czystej formie nie jest powszechnie dostępny w sklepach spożywczych. Zazwyczaj można go spotkać jako dodatek do różnych herbat ziołowych itp. Za to duże opakowania suszonych kwiatów hibiskusa można z łatwością znaleźć w sklepach internetowych, chociażby z przyprawami.

Kminek

Kminek

Kminek to roślina z rodziny selerowatych, która była stosowana już w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie. Starożytne cywilizacje stosowały kminek do wydajniejszego trawienia ciężkich potraw przygotowanych na bazie grochu i fasoli, a już Starożytnym Egipcie stosowano go w kuchni jako przyprawę. Po dzień dzisiejszy kminek stosuje się jako jedną z podstawowych przypraw w kuchni, chociażby polskiej. Oprócz tego stosuje się go w ziołolecznictwie np. do udrażniania dróg oddechowych lub napar przy różnych dolegliwościach żołądkowych.

Dlaczego warto spożywać kminek?

Kminek to nie tylko aromatyczna przyprawa, która świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych dań, ale także naturalny lek na wiele dolegliwości. Ma na przykład działanie wykrztuśne oraz łagodzące w przypadku zapalenia gardła. Oprócz tego kminek jest bogaty w wartości odżywcze takie jak: błonnik, witamina C i A oraz magnez. 

Zakup kminku 

Wiele osób zastanawia się gdzie kupić dobre przyprawy bez dużej ilości konserwantów itp. Można je znaleźć m.in. w sklepach internetowych. Niektóre sklepy sprzedają przez internet przyprawy ze znacznie mniejszą ilością konserwantów, barwników itp.; w większych opakowaniach (nawet do kilkunastu kilogramów!) i w korzystniejszej cenie w porównaniu do tych sprzedawanych stacjonarnie w sklepach spożywczych. Cena jaką przyjdzie nam zapłacić za kminek to około 3,50 złotych; jest pakowany po średnio 20 g na opakowanie.

Kolendra

Kolendra

Kolendra należy do rodziny roślin selerowatych. Pierwotnie roślina ta pochodziła znad Morza Śródziemnego, ale już dawno zaaklimatyzowała się też w krajach o chłodniejszym klimacie i stała się jedną z najpopularniejszych przypraw. Kolendry używa się najczęściej do przyprawiania sałatek, ryb, marynat, pasztetów, ogólnie mięs, różnych dań z ryżem oraz zup z warzyw strączkowych. 

Czy kolendra jest zdrowa?

Kolendra oprócz tego, że nadaje niepowtarzalnego smaku różnym potrawom ma też wiele zastosowań prozdrowotnych. Jej wartości odżywcze to między innymi witaminy: A,B i C. Jest ona stosowana także w ziołolecznictwie np. jako “lekarstwo” na mdłości czy problemy żołądkowe, takie jak wzdęcia. 

Dobra kolendra – gdzie można taką kupić? W dzisiejszych czasach wiele osób zastanawia się gdzie kupić dobre przyprawy bez dużej ilości sztucznych konserwantów itp. Można takie znaleźć m.in. w sklepach internetowych.

Niektóre sklepy sprzedają przez internet przyprawy ze znacznie mniejszą ilością konserwantów, w większych opakowaniach (nawet do kilkunastu kilogramów!) i w korzystniejszej cenie w porównaniu do tych sprzedawanych w stacjonarnych sklepach spożywczych. 

Ile kosztuje kolendra? Cena kolendry waha się od około sześciu złotych do dziesięciu złotych w warunkach sklepowych w zależności od wielkości opakowania. Przyprawy w supermarketach są zazwyczaj sprzedawane po około dwadzieścia gram na opakowanie, ale w sklepach internetowych można znaleźć opakowania po nawet kilkanaście kilogramów. 

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.