Szynka w marynacie

Szynka w naszej autorskiej marynacie jest idealnym pomysłem na obiad. Można podawać ją z ziemniaczkami lub ryżem. Marynowana szynka smakuje również wspaniale jako śniadanie pokrojona w plastry i podana na świeżym pieczywie. Tłuszczyk, który wytopi się z szynki podczas pieczenia warto wykorzystać polewając nim ziemniaczki. Ta wersja obiadu z pewnością zasmakuje każdemu. Jest delikatna w smaku dlatego z pewnością mogą jeść ją małe dzieci. Specjalnie dla nich warto przygotować wersję z pieczonymi ziemniaczkami;) Przygotuj razem z nami tą pyszną potrawę.

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Liczba porcji: 7

Stopień trudności: Średni

Jak przygotować szynkę w marynacie?

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 100 gram oliwy z oliwek
  • 18 Ziół Ojca Mateusza – 5 łyżeczek
  • Sól – 2 łyżeczka
  • 100 gram sera parmezan
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1.Parmezan zetrzeć, a czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć wszystko do miseczki

2. Dodać oliwę z oliwek, 18 Ziół Ojca Mateusza oraz sól

3. Mięso umyć

4. Włożyć do miski z marynatą tak aby marynata pokryła całą szynkę

5. Odstawić do zamarynowania na godzinę, a najlepiej całą noc

6. Szynkę włożyć na naczynia żaroodpornego

7.Piec pod przykryciem około 2 godziny / 180 °C

8. Po tym czasie szynkę wyciągnąć z piekarnika i pokroić w plastry

9. Podawać z ziemniaczkami lub ryżem, smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.