Tikka masala

Kurczak tikka masala to danie, które wymyślone zostało przez Brytyjczyków, zainspirowanych kuchnią indyjską. Tikka masala to połączenie kurczaka z sosem śmietanowo-pomidorowym oraz z dodatkiem aromatycznych przypraw. Tikka masala różni się nieco od butter chicken. Przede wszystkim tikka masala jest bardziej intensywna w smaku. Tikka oznacza grillowane lub smażone filety z kurczaka natomiast masala to sos przygotowany na bazie śmietany i pomidorów z przyprawami. My przygotowaliśmy dziś naszą wersję tej potrawy. Zrób ją razem z nami!

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 1 godzina

Liczba porcji: 4

Stopień trudności: Średni

Jak przygotować kurczaka tikka masala?

Składniki:

Kurczak:

Sos:

Sposób przygotowania kurczaka:

1.Do miseczki wsyp paprykę słodką mieloną, paprykę Piri-Piri, kolendrę, kurkumę, sól, sok z cytryny oraz jogurt

2. Wszystko porządnie wymieszaj i połącz z kurczakiem (pozostaw do zamarynowania na min 2 godziny, a najlepiej całą noc)

3. Piekarnik rozgrzej do 190 °C i włóż kurczaka w rękawie do pieczenia

4.Kurczaka piecz około 35 minut

Przygotowanie sosu:

1.Cebulę oraz czosnek pokrój

2. Wrzuć na patelnię i smaż z oliwą z oliwek

3.Dodaj pokrojone pomidory, kardamon, przyprawę garam masala, słodką paprykę, sok z cytryny i śmietanę

4. Wszystko gotuj przez około 10 minut

5. Ryż ugotuj według przepisu na opakowniu

6. Część ryżu przełóż na talerzyk połóż kurczaka i polej przygotowanym sosem

7. Smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.