Kurczak tikka masala to danie, które wymyślone zostało przez Brytyjczyków, zainspirowanych kuchnią indyjską. Tikka masala to połączenie kurczaka z sosem śmietanowo-pomidorowym oraz z dodatkiem aromatycznych przypraw. Tikka masala różni się nieco od butter chicken. Przede wszystkim tikka masala jest bardziej intensywna w smaku. Tikka oznacza grillowane lub smażone filety z kurczaka natomiast masala to sos przygotowany na bazie śmietany i pomidorów z przyprawami. My przygotowaliśmy dziś naszą wersję tej potrawy. Zrób ją razem z nami!
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: Średni
Jak przygotować kurczaka tikka masala?
Składniki:
Kurczak:
- 700 gram kurczaka
- 300 gram ryżu
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 150 gram jogurtu naturalnego
- kolendra liść – 3 łyżki
- papryka słodka mielona – 1,5 łyżeczki
- papryka Chilli Bird Eyes, Piri-Piri – 5 sztuk
- kurkuma – 0,5 łyżeczki
- sól – 2 łyżeczki
- gorczyca – 1 łyżeczka
Sos:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 pomidory
- 4 łyżki soku z cytryny
- 200 gram śmietany 18%
- papryka słodka mielona – 0,5 łyżeczki
- cynamon – 1/4 łyżeczki
- garam masala – 1 łyżeczka
- kardamon – 1/4 łyżeczki (same nasiona)
Sposób przygotowania kurczaka:
1.Do miseczki wsyp paprykę słodką mieloną, paprykę Piri-Piri, kolendrę, kurkumę, sól, sok z cytryny oraz jogurt
2. Wszystko porządnie wymieszaj i połącz z kurczakiem (pozostaw do zamarynowania na min 2 godziny, a najlepiej całą noc)
3. Piekarnik rozgrzej do 190 °C i włóż kurczaka w rękawie do pieczenia
4.Kurczaka piecz około 35 minut
Przygotowanie sosu:
1.Cebulę oraz czosnek pokrój
2. Wrzuć na patelnię i smaż z oliwą z oliwek
3.Dodaj pokrojone pomidory, kardamon, przyprawę garam masala, słodką paprykę, sok z cytryny i śmietanę
4. Wszystko gotuj przez około 10 minut
5. Ryż ugotuj według przepisu na opakowniu
6. Część ryżu przełóż na talerzyk połóż kurczaka i polej przygotowanym sosem
7. Smacznego:)