Ręka do góry, kto choć raz nie jadł pysznej włoskiej pizzy. Oryginalnie wypiekana jest w piecu kamiennym opalanym drewnem. Pizza pochodzi z Neapolu, to właśnie tam w 1870 roku otwarta została pierwsza na świecie pizzeria. Podawano ją z dodatkiem pomidorów, ziół oraz czosnku. Stamtąd pochodzi również najpopularniejsza jej odmiana…. pizza Margherita. Przygotuj razem z nami pyszną, aromatyczną i prawdziwie włoską pizzę.
Czy wiesz, że….?
Legenda głosi, że królowa Margherita podczas swej podróży do Neapolu w 1889 roku została poczęstowana przez piekarza o imieniu Rafaele Esposito prostym daniem jakim był placek z dodatkiem pomidora, mozzarelli i bazylii (dodatki, które odzwierciedlały barwy narodowe). Królowa zgodziła się aby pizza została nazwana jej imieniem i od tego czasu na cześć królowej nazywamy ją właśnie Margheritta.
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pyszną domową pizzę?
Składniki:
Ciasto:
- 400 gram mąki pszennej
- 20 gram świeżych drożdży
- 200 gram wody
- 1 łyżeczka cukru
- sól – 1 łyżeczka
- 10 gram oliwy z oliwek
Dodatki:
- 300 gram sera mozzarella
- 300 gram pomidorów
- przyprawa do pizzy – 4 łyżki
- oregano – (opcjonalnie) 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlać wodę w temperaturze pokojowej, dodać drożdże, cukier, mąkę, sól i oliwę. Wyrobić ciasto
2. Z gotowego ciasta uformować kulę i przełożyć do natłuszczonej miski
3. Odstawić na około 60 minut.
4. Piekarnik nagrzać do temperatury 240°C
5. Z ciasta uformować okrągły placek
6. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, serem mozzarella i dodać ulubione salami
6. Piec 20 minut / 240°C
Sposób podania:
Pizzę posyp pokrojonymi pomidorami i rukolą. Do polania możesz również przygotować smakową włoską oliwę z oliwek dodają do niej czosnek niedźwiedzi lub zwykły. Smacznego:)