Włoski rytuał, czyli…. pizza!

Ręka do góry, kto choć raz nie jadł pysznej włoskiej pizzy. Oryginalnie wypiekana jest w piecu kamiennym opalanym drewnem. Pizza pochodzi z Neapolu, to właśnie tam w 1870 roku otwarta została pierwsza na świecie pizzeria. Podawano ją z dodatkiem pomidorów, ziół oraz czosnku. Stamtąd pochodzi również najpopularniejsza jej odmiana…. pizza Margherita. Przygotuj razem z nami pyszną, aromatyczną i prawdziwie włoską pizzę.

Czy wiesz, że….?

Legenda głosi, że królowa Margherita podczas swej podróży do Neapolu w 1889 roku została poczęstowana przez piekarza o imieniu Rafaele Esposito prostym daniem jakim był placek z dodatkiem pomidora, mozzarelli i bazylii (dodatki, które odzwierciedlały barwy narodowe). Królowa zgodziła się aby pizza została nazwana jej imieniem i od tego czasu na cześć królowej nazywamy ją właśnie Margheritta.

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 1,5 h

Ilość porcji: 2

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować pyszną domową pizzę?

Składniki:

Ciasto:

  • 400 gram mąki pszennej
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 200 gram wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól – 1 łyżeczka
  • 10 gram oliwy z oliwek

Dodatki:

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlać wodę w temperaturze pokojowej, dodać drożdże, cukier, mąkę, sól i oliwę. Wyrobić ciasto

2. Z gotowego ciasta uformować kulę i przełożyć do natłuszczonej miski

3. Odstawić na około 60 minut.

4. Piekarnik nagrzać do temperatury 240°C

5. Z ciasta uformować okrągły placek

6. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, serem mozzarella i dodać ulubione salami

6. Piec 20 minut / 240°C

Sposób podania:

Pizzę posyp pokrojonymi pomidorami i rukolą. Do polania możesz również przygotować smakową włoską oliwę z oliwek dodają do niej czosnek niedźwiedzi lub zwykły. Smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.