Żeberka z piekarnika

Żeberka pieczone według tego przepisu są soczyste i bardzo kruche. Specjalnie do nich powstała wyjątkowa marynata na bazie miodu i aromatycznych przypraw. Są szybkie w przygotowaniu i pełne zdrowych warzyw. Przygotuj razem z nami pyszne żeberka, które idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad.

Kategoria: Dnie główne

Czas przygotowania: 2 godziny

Liczba porcji: 6

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować żeberka?

Składniki:

Sposób przygotowania:

1. Żeberka pokrój na kawałki i przygotuj marynatę

2. Do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj musztardę, sól, paprykę, majeranek, miód, ziele angielskie rozmaryn i czosnek płatek

3. Żeberka posmaruj marynatą i pozostaw na około 1 godzinę (najlepiej całą noc)

4. Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojone ziemniaki, marchew, paprykę oraz cebulę

5. Na wierzch połóż zamarynowane żeberka i wlej 1/3 szklanki wody lub bulionu

6. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piecz około 1 godzinę

7. Po tym czasie wyjmij żeberka z piekarnika

8. Podawaj ciepłe z warzywami

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.