Żeberka pieczone według tego przepisu są soczyste i bardzo kruche. Specjalnie do nich powstała wyjątkowa marynata na bazie miodu i aromatycznych przypraw. Są szybkie w przygotowaniu i pełne zdrowych warzyw. Przygotuj razem z nami pyszne żeberka, które idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad.
Kategoria: Dnie główne
Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: 6
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować żeberka?
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 cebule
- majeranek -1 łyżka
- sól – 1 łyżka
- papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
- rozmaryn – szczypta
- czosnek płatek – 3 łyżki
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 5 ziemniaków
- ziele angielskie mielone – szczypta
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Żeberka pokrój na kawałki i przygotuj marynatę
2. Do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj musztardę, sól, paprykę, majeranek, miód, ziele angielskie rozmaryn i czosnek płatek
3. Żeberka posmaruj marynatą i pozostaw na około 1 godzinę (najlepiej całą noc)
4. Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojone ziemniaki, marchew, paprykę oraz cebulę
5. Na wierzch połóż zamarynowane żeberka i wlej 1/3 szklanki wody lub bulionu
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piecz około 1 godzinę
7. Po tym czasie wyjmij żeberka z piekarnika
8. Podawaj ciepłe z warzywami