Złote mleko to napój pochodzący z Indii. Obecnie zyskuje on coraz większą popularność, głównie ze względu na swe zdrowotne właściwości. W Indiach uchodzi za napój wzmacniający odporność, a także pomagający w przypadku przeziębienia czy zapalenia. Złote mleko to połączenie mleka takiego jak mleko krowie, kozie, migdałowe, ryżowe oraz kokosowe z przyprawami takimi jak kurkuma, imbir, cynamon, pieprz i chilli. W związku ze swoim składem, złote mleko wykazuje działanie przeciwzapalne, zwalcza również wirusy, bakterie i grzyby. Pomaga też w trawieniu. Pij je zawsze kiedy czujesz, że twój organizm jest osłabiony! Ten napój jest łatwy i szybki w przygotowaniu dlatego bez problemu przygotuje je każdy. Możesz pić go niemal codziennie, rano pij je aby rozgrzać organizm i przygotować je na cały pracowity dzień natomiast wieczorem aby wzmocnić i pomóc w regeneracji organizmu. Złote mleko jest idealną, zdrową alternatywą dla deserów i słodyczy. Dodaj do niego łyżkę miodu, a z pewnością zaspokoisz apetyt na cukier.
Przygotuj razem z nami złote mleko:)
Kategoria: Napoje
Czas przygotowania: 5 min
Liczba porcji: 2
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować złote mleko?
Składniki:
- 500 ml mleka migdałowego lub kokosowego
- kurkuma mielona – 1 łyżeczka
- imbir mielony – 1 łyżeczka
- cynamon mielony – 0,5 łyżeczki
- pieprz czarny mielony – szczypta
- papryczka chilli mielona – szczypta
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
1.Do miksera wlej mleko i dodaj kurkumę mieloną, imbir mielony, cynamon mielony, pieprz czarny mielony i papryczkę chilli mieloną
2. Wszystko zmiksuj i przelej do garnuszka
3. Teraz podgrzej napój tak aby osiągnął temperaturę około 80°C
4. Napój przelej do szklanek, smacznego:)