Zupa krem z ciecierzycy to smaczny, aromatyczny, ale przede wszystkim zdrowy i pożywny obiad, który z powodzeniem może stanowić zarówno pierwsze jak i drugie danie. Krem z naszego przepisu jest niesamowicie aksamitny co sprawia, że z przyjemnością zje go cała rodzina.
Zapraszamy do świata smaków i aromatów:)
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 7
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować zupę krem z ciecierzycy?
Składniki:
- 1 kg ciecierzycy
- 1,5 litra bulionu
- 50 gram oliwy z oliwek
- 200 g śmietany 18%
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 por
- 1 seler
- 1 pietruszka
- sól – szczypta
- pieprz czarny mielony – szczypta
Sposób przygotowania:
1.Por, czosnek,cebulę, seler, pietruszkę, marchew i oliwę z oliwek wrzucić do miski i zmiksować blenderem
2. Przełożyć do garnka i dusić przez około 5-8 minut
3. Do garnka wlać bulion, dodać ciecierzycę i gotować około 15-20 minut
4. Pod koniec dodać śmietanę i wszystko zmiksować na gładki krem
5.Gotowy krem przelać do miseczki i udekorować natką pietruszki
6. Smacznego:)