Zupa krem z zielonego groszku to propozycja bardzo łatwa w przygotowaniu, którą możesz wykonać zarówno w świeżej jak i mrożonej wersji. Idealnie łączy się z groszkiem ptysiowym lub małymi grzankami. Możesz podawać ją również z ulubionym makaronem. Zamiast łączenia jej ze śmietaną, tak aby powstał pyszny, aksamitny krem, możesz podawać ją z ubitą śmietaną. Wtedy nałóż łyżkę ubitej śmietany do gotowej miseczki z zupą. Na koniec koniecznie posyp ją naszą natką pietruszki. Smacznego:)
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania:40 minut
Liczba porcji: 8
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować zupę krem z zielonego groszku?
Składniki:
- 2 litry bulionu
- 600 gram zielonego groszku mrożonego
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- śmietana 30 % – 200 gram
- sól – szczypta
- pieprz czarny mielony – szczypta
- pietruszka liść – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek
2.Bulion zagotować i dodać groszek
3.Gotować przez około 15 minut i dodać cebulę
4. Gotować kolejne 10 minut i zdjąć z ognia
5. Po tym czasie wszystko zmiksować blenderem na krem
6. Doprawić solą i pieprzem
7. Teraz dodać śmietanę i wymieszać
8. Podawać w miseczkach, posypaną pietruszką
9. Smacznego:)