Susze
Susze warzywne – jak powstają i do czego możemy ich użyć?
Susze warzywne, takie jak powszechnie wykorzystywane w polskiej kuchni cebula płatek, czosnek mielony, pietruszka liść (natka), powstają z sezonowych, świeżych, wyselekcjonowanych, umytych i starannie dobranych warzyw. Przygotowane wstępnie w określonym kształcie, poddawane są procesowi suszenia. Zachowanie optymalnej temperatury suszenia pozwala zachować właściwości i aromat warzyw. Susze warzywne stanowią doskonały dodatek do dań i sosów. Mogą być świetną alternatywą dla świeżych warzyw, pomagają zoszczędnodzić czas i pieniądze. Korzystając z suszy warzywnych możesz przygotowywać potrawy z kuchni całego świata, bez konieczności ograniczania się do warzyw dostępnych w Twoim regionie.
Susze (warzywne) – dlaczego zawsze warto mieć je w swojej kuchni?
Susze warzywne wykorzystywane są w kuchniach całego świata od wielu lat. Kiedyś przygotowywane były tylko domowych kuchniach, obecnie bez trudu kupimy je w stacjonarnym sklepie z przyprawami lub sklepie z przyprawami online.
Oczywiście susze warzywne nie zastąpią świeżych warzyw, ale istnieje przynajmniej kilka dobrych powodów, dla których warto jest mieć je w swojej kuchni.
- Po pierwsze łatwo je przechowywać. Są wysuszone, więc nie wymagają przechowywania w niskich temperaturach. Możemy zabrać je ze sobą na biwak czy gotowanie z przyjaciółmi w plenerze.
- Po drugie posiadają długi czas przydatności do spożycia. Ograniczysz ilość niespożytych na czas warzyw, a co za tym idzie zmniejszyć ilość odpadów.
- Po trzecie są dostępne o każdej porze roku.
- Po czwarte w zależności od wybranego przepisu, zakupisz np. cebulę, w żądanej, gotowej formie: cebula płatek, cebula mielona lub cebula grys.
- Po piąte – nawet najlepiej zorganizowanym osobom, zdarza się zapomnieć kupić jakiegoś składnika potrawy. Suszone warzywa będą doskonałym zamiennikiem, który masz na wyciągnięcie ręki.
- Po szóste – nie marnujesz. Zdarzyło Ci się kiedyś kupować papryczkę chili, bo tego wymagał przepis na ulubione danie Twojej przyjaciółki? Na pewno. Często nie wykorzystasz całego warzywa do tego dania, nie masz pomysłu co z nim zrobić i w końcu wyrzucasz.
Doskonałym rozwiązaniem jest zakup suszonej papryki Chilli Bird Eyes, Piri-Piri w sklepie z przyprawami. Wykorzystasz ile potrzebujesz. Reszta poczeka na następną okazję do gotowania z przyjaciółką. - Po siódme – w sklepach z przyprawami, istnieją gotowe mieszanki suszy warzywnych, takie jak włoszczyzna suszona premium czy mieszanka warzyw grys, doskonałe na zapracowanych czy stawiających pierwsze kroki w świecie kulinarnym.
- Po ósme – nie obierasz, nie kroisz, nie suszysz. Dostępność gotowych suszy warzywnych to ogromna wygoda i ułatwienie życia. Kto z nas nie płakał przy obieraniu cebuli, kto nie skaleczył palca przy siekaniu czosnku…Dodatkowo, nie wszyscy posiadamy urządzenia do suszenia lub właściwą do tego przestrzeń. Dzięki możliwości zaopatrzenia się susze warzywne w sklepie z przyprawami możemy cieszyć się smakiem ulubionych potraw.
Czy susze warzywne są zdrowe?
Nowoczesne technologie produkcji żywności, chętnie nawiązują do tradycyjnych i sprawdzonych metod. Suszenie warzyw z pewnością do nich należy, ponieważ jest najstarszą metodą konserwacji. W czasach kiedy lodówki nie były dostępne, stanowiło jedyną metodę przechowywania warzyw przez cały rok. Należy pamiętać, że warzywa rosły wówczas tylko w okresie wiosenno – letnim. Nie prowadzono gospodarstw szklarniowych, nie importowano warzyw z innych krajów. Nasze prababcie wiedziały, że świeże, pachnące warzywa należy dobrze wysuszyć, aby korzystać z ich dobrodziejstw przez cały rok.
Jak wiemy susze warzywne nie zastąpią nam w diecie świeżych warzyw. W dzisiejszych czasach próby powrotu do natury, dużo mówi się konieczności spożywania dużej ilości świeżych warzyw. Wielu osobom przetwarzanie kojarzy się z utratą cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Warzywa poddawane obróbce termicznej rzeczywiście tracą ich wiele. Inaczej wygląda to w przypadku suszenia. Z warzyw odparowuje woda, a cenne składniki pozostają. Susze warzywne zachowują większość wartości odżywczych, takich jak witamina A, czyli beta-karoten, minerały, jak selen czy potas jak również węglowodany i cenny w procesie trawienia błonnik.
Nie tylko warzywne susze – w Polsce i za granicą.
Mówiąc o suszach, nie sposób pominąć fakt, że proces suszenia stosowany jest w wielu krajach i nie dotyczy jedynie warzyw. Hiszpanie czy Włosi suszą szynkę wieprzową, przysmakiem na całym świecie są tradycyjne suszone we Włoszech pomidory czy rodzynki, które są niczym inny jak suszone owoce np. winogron. Również z Polsce suszymy śliwki, zioła, grzyby.
Niektóre susze mają właściwości lecznicze np. suszona śliwka czy rumianek, doskonałe na problemy z układem trawiennym.
Susze warzywne dlaczego używają ich kucharze na całym świecie?
Odpowiedź na to pytanie nie zaskoczy. Susze warzywne stanowią niejednokrotnie bazę w przygotowaniu potraw, szczególnie w okresie, kiedy świeże warzywa nie są dostępne lub mało aromatyczne i wartościowe. Często przygotowanie np. warzywnego bulionu jest niemożliwe czasowo. Wykorzystanie suszu warzywnego, pozwoli cieszyć się wspaniałym smakiem i wydobyć z twojej potrawy prawdziwy bukiet jarzyn.
Wyświetlanie 33–50 z 50 wyników
-
Pasternak korzeń kostka
12.99zł – 204.99zł -
Pasternak korzeń mielony
14.99zł – 275.99zł -
Promocja!
Pietruszka liść (natka)
3.99zł – 299.99zł -
Pomidor płatek
4.49zł – 448.99zł -
Pomidor proszek
6.49zł – 485.99zł -
Pomidor z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
5.39zł – 639.30zł -
Por mielony
4.25zł – 349.10zł -
Por płatek
3.99zł – 343.49zł -
Przyprawa do ogórków kiszonych
3.99zł – 279.49zł -
Przyprawa do ogórków konserwowych
3.59zł – 249.99zł -
Przyprawa Meksykańska
4.89zł – 225.99zł -
Seler korzeń mielony
6.99zł – 289.49zł -
Seler liść
3.99zł – 348.99zł -
Skórka cytrynowa grys
3.99zł – 375.99zł -
Szczypiorek rurka
4.59zł – 429.99zł -
Wiórki kokosowe
4.09zł – 105.49zł -
Promocja!
Włoszczyzna suszona Premium
5.29zł – 209.99zł -
Zioła Małgosi
5.89zł – 206.99zł