Przyprawy w płynie
Czym są przyprawy w płynie?
Kuchnia to miejsce, w którym królują przede wszystkim smaki i aromaty. Zarówno te klasyczne, jak i nieoczywiste oraz oryginalne. Każdy z nas ma swoje preferencje co do dań, które lub i– jednym bardziej odpowiadają dobrze znane, domowe smaki, zaś inni chętnie eksperymentują szukając wciąż czegoś nowego. Świeże i dobre jakościowo produkty spożywcze, sprawdzone receptury oraz przyprawy – oto przepis na smaczne dania, którym nikt się nie oprze, bez względu na preferencje kulinarne… nasz sklep z przyprawami zaoferuje Ci wszystkie te produkty.
Szczególnie warto zwrócić uwagę na różnego rodzaju przyprawy, które wiele osób omija, traktując je jako mało znaczące dodatki. Nic bardziej mylnego. Odpowiednio dobrane przyprawy potrafią zmienić każde danie. Prawda jest taka, że to kuchnia bez przypraw staje się bardzo nijaka i traci swój niepowtarzalny charakter. Warto więc postawić na przyprawy i odkrywać ich różnorodność oraz bogactwo. Większość oferowanych na rynku przypraw to suszone zioła, przyprawy korzenne, liście lub ziarna. Oczywiście nie jest to jedyna forma w jakiej możemy je spotkać na sklepowych półkach i w sklepach z przyprawami online. Przyprawy w płynie to również dobrze znany, doskonały sposób na dodanie charakteru wielu popularnym (i mniej popularnym) potrawom.
Od lat przyprawy w płynie chętnie goszczą na polskich stołach, jednak początki tego typu produktu sięgają już XIX wieku. To w Szwajcarii, przedsiębiorca Julius Maggi wyprodukował płynną przyprawę do zup. Bardzo szybko stała się nie tylko lokalnym, ale i światowym hitem. Nazwisko jej twórcy kojarzone jest z charakterystyczną, brązową przyprawą w butelce. To tak zwana maggi. Podstawą pierwszej płynnej przyprawy był wyciąg z lubczyku. Przez lata przyprawy w płynie nieco zmieniły swój charakter i zyskiwały nowe składniki, a ich oferta jest dziś znacznie szersza niż kiedyś. Jedno pozostało niezmienne – wyrazisty smak, który potrafi odmienić niejedno danie.
Do jakich potraw dodawać przyprawy w płynie?
Wiele osób nie wyobraża sobie codziennego gotowania bez przypraw w płynie. Trudno się dziwić, gdyż ich charakterystyczny smak kojarzy pewnie większość z nas. Przyprawa w płynie jest to tak naprawdę produkt wszechstronny, którego możemy użyć do najróżniejszych dań. Potrzebujesz inspiracji? Oto one!
- Zupy
Przede wszystkim jest to klasyk dodawany do zup. Idealnie podkreśli smak niedzielnego rosołu, doda charakteru zupie jarzynowej lub pomidorowej. Dzięki przyprawom w płynie łatwo doprawisz swoje zupy, a ich forma jest łatwa i wygodna w użyciu. - Sosy
W przypadku wszelkich sosów, przyprawy w płynie również sprawdzą się idealnie. Klasyczny gulasz wołowy, fasolka po bretońsku, a może lekka potrawka z kurczaka? Przyprawę w płynie śmiało możesz też dodawać do sosów na bazie warzyw, na przykład wegetariańskiego leczo. - Sałatki
Przyprawa w płynie to też dobry dodatek do sałatek. Dzięki niej zwykła sałata lodowa, rukola, roszponka czy szpinak nabiorą znacznie głębszego smaku. Chcesz zjadać więcej zielonych warzyw, ale nie lubisz ich smaku? Z przyprawą w płynie to może się zmienić. - Farsze
Jeśli chcesz szybko i dobrze doprawić farsz do pierogów lub gołąbków, tutaj doskonale sprawdzi się przyprawa w płynie. Dobry i wyrazisty smak gwarantowany. - Marynaty
Jak wiadomo, marynaty znacznie poprawiają smak mięsa oraz nadają mu głębi. Przyprawa w płynie to bardzo dobry dodatek lub główny element takiej marynaty. Z miodem, musztardą lub oliwą stworzą pyszną kompozycję, dzięki której mięso stanie się smaczne i rozpływające się w ustach. - Tatar
Jeśli lubisz przygotować sobie domowego tatara, warto mieć pod ręką przyprawę w płynie. Idealnie współgra z mięsem i pogłębia jego smak. Palce lizać! - Dania kuchni azjatyckiej
Przyprawa w płynie bardzo dobrze pasuje do dań azjatyckich i może zastąpić z powodzeniem sos sojowy. Używaj więc śmiało, jeśli jesteś fanem Azji na talerzu.
Jak używać przypraw w płynie?
Zastanawiasz się pewnie, czy płynna forma przyprawy sprawia, że należy używać jej inaczej niż tych suszonych. Przyprawy w płynie są bardzo proste w użyciu. Można dodawać je zarówno do dań w trakcie gotowania, jak i tych, które już są przygotowane. Sprawdzą się w przypadku potraw na zimno, jak i na ciepło. Jak widać, jest to przyprawa uniwersalna, którą warto mieć w swojej kuchni, gdyż nigdy nie wiadomo, kiedy będzie potrzebna.
Przyprawa w płynie to też doskonałe rozwiązanie dla osób, które niekoniecznie znają się na różnych przyprawach i wiedzą jak za ich pomocą nadać odpowiedni smak przygotowywanym daniom. Z takim produktem bardzo to proste. Co ważne, jego smak jest na tyle głęboki, że śmiało może zastąpić wiele innych przypraw. Jeśli więc obawiasz się eksperymentować z doprawianiem potraw, zacznij od przyprawy w płynie. Przekonaj się jak w prosty sposób odmieni Twoje posiłki.
W naszym sklepie oferujemy przyprawę Magia Smaku i Magia Smaku Premium. Obie charakteryzują się głębokim, bulionowym smakiem. Aby jak najlepiej odpowiedzieć na różne potrzeby naszych klientów, przyprawa sprzedawana jest w różnych pojemnościach: 1 litr, 5 litrów, 10 litrów. Dzięki temu doskonale sprawdzi się w domowej kuchni, jak również w miejscach, gdzie posiłki oferowane są na szerszą skalę (w restauracjach, barach, hotelach).
Czy przyprawy w płynie są bezpieczne?
Można spotkać się z przekonaniem, że przyprawa w płynie to niezdrowy dodatek do żywności, który najlepiej omijać szerokim łukiem. Nie należy jednak aż tak ich demonizować. Oczywiście, przyprawy w płynie zawierają wysoką zawartość soli, jednak w bezpiecznych ilościach nie ma powodów, aby bać się tego typu produktów. Niewielkie ilości soli nie będą dla nas szkodliwe, jeśli dbamy o zbilansowaną dietę na co dzień. Jak w przypadku każdego produktu, należy oczywiście zachować umiar. Pamiętajmy, że kuchnia to miejsce pełne smaku i kreatywności, pole do nowych odkryć i poznawania na nowo tego, co już dobrze znane. Warto więc używać różnorodnych przypraw, w tym także tych w płynie, gdyż ich smak jest niepowtarzalny i wyjątkowy.
Wyświetlanie wszystkich wyników: 3