Mocha to popularny napój na bazie kawy. Łączy on w sobie smaki espresso oraz czekolady i tworzy wyjątkowy, pyszny i lekko słodki napój. Do jej przygotowania najczęściej wykorzystuje się espresso, kakao, bitą śmietanę oraz syrop czekoladowy, który służy udekorowaniu napoju. Mocha ma bardzo bogaty, czekoladowy smak to właśnie dlatego jest to ulubiony wybór wszystkich czekoladowych łasuchów. Mocha może przybierać wiele „twarzy” więc znajdziemy jej wiele odmian takich jak biała czy miętowa. My przygotowaliśmy dziś tą najbardziej klasyczną wersję ale z dodatkiem naszej ulubionej przyprawy do kawy kardamonowej, która w swoim składzie zawiera aż 50% kardamonu. Przygotuj razem z nami pyszną mochę na dobry początek dnia.
Kategoria: Napój
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować mrożoną kawę z dodatkiem czekolady?
Składniki:
- kakao – 4 łyżeczki
- 1 espresso
- 2 łyżeczki miodu
- przyprawa do kawy kardamonowa – 1/2 łyżeczki
- 150 ml mleka
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
- Do zaparzonego espresso dodaj przyprawę do kawy kardamonową oraz kakao i dobrze wymieszaj
- Teraz dodaj miód i mieszaj do rozpuszczenia
- Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu i zalej je mlekiem
- Teraz wlej przygotowane wcześniej espresso
- Wierzch kawy warto udekorować bitą śmietaną i polać ulubionym syropem czekoladowym
- Smacznego:)