Hot dog to jeden z najpopularniejszych fast foodów na świecie. Składa się z bułki oraz kiełbasy wiedeńskiej, frankfurterki lub parówki. Choć wydawać by się mogło, że hot dog pochodzi ze Stanów Zjednoczonych to pierwsze wzmianki na temat podłużnej bułki z parówką w środku, pojawiły się w Niemczech w XV w. Czy jednak hot dog musi oznaczać niezdrowe odżywianie……nic podobnego! Przygotuj razem z nami pyszne, domowe i zdrowe hot dogi z surówką i cebulką prażoną, idealne zarówno dla tych starszych jak i młodszych miłośników jedzenia fast. Hot dogi w naszej odsłonie są szybkie w przygotowaniu, smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Z pewnością ze smakiem zje je cała rodzina. Uwielbiane przez dzieci hot dogi z surówką i prażoną cebulką znikną w mgnieniu oka! Zapraszamy:)
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 30 min + czas garowania ciasta
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średni
Jak przygotować pyszne domowe hot-dogi?
Składniki:
Ciasto:
- 500 gram mąki pszennej
- 20 gram drożdży
- 250 ml mleka
- 30 gram cukru
- 1 jajko
- 50 gram masła
- sól himalajska gruboziarnista, różowa, zmielona w młynku – 2 łyżeczki
- 2 łyżki wody
Surówka:
- 150 gram białej kapusty
- 50 gram marchwi
- 15 gram czerwonej cebulki
- 50 gram jabłek
- 40 gram ogórków kiszonych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól himalajska gruboziarnista, różowa, zmielona w młynku – 1 płaska łyżeczka
- pieprz czarny mielony-0,5 łyżeczki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Pozostałe składniki:
- 8 szt parówek, kiełbasy wiedeńskiej lub frankfurterek
- cebula prażona – 8 łyżek
Sposób przygotowania ciasta:
1. Mleko wlej do garnka połącz z drożdżami oraz cukrem i podgrzej. Mieszaj do połączenia się składników (około 2 min). Następnie dodaj mąkę, masło i sól. Wyrabiaj ciasto
2. Tak przygotowane pozostaw na około 1 godzinę
3. Gotowe ciasto przełóż na blat oprószony mąką i podziel je na 8 części. Z każdej części uformuj kulę i odstaw na około 10-15 minut.
4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
5. Z każdego kawałka ciasta uformuj podłużną bułkę (około 16-18 cm), przełóż na blaszkę i delikatnie spłaszcz. Bułki posmaruj roztrzepanym żółtkiem (jeśli lubisz posyp sezamem)
6. Piecz 20 min (najlepiej po sobie, po 4 szt.)
Sposób przygotowania surówki:
1. Wszystkie składniki surówki posiekaj drobno
2. Dodaj oliwę z oliwek, miód, ocet jabłkowy, musztardę, sól oraz pieprz
3. Wymieszaj
Sposób podania:
Gotowe bułki przekrój wzdłuż, posmaruj musztardą oraz ketchupem. Dodaj podgrzaną parówkę oraz 3 łyżki przygotowanej surówki. Posyp prażoną cebulką. Smacznego!