Domowe hot dogi z surówką i prażoną cebulką

Hot dog to jeden z najpopularniejszych fast foodów na świecie. Składa się z bułki oraz kiełbasy wiedeńskiej, frankfurterki lub parówki. Choć wydawać by się mogło, że hot dog pochodzi ze Stanów Zjednoczonych to pierwsze wzmianki na temat podłużnej bułki z parówką w środku, pojawiły się w Niemczech w XV w. Czy jednak hot dog musi oznaczać niezdrowe odżywianie……nic podobnego! Przygotuj razem z nami pyszne, domowe i zdrowe hot dogi z surówką i cebulką prażoną, idealne zarówno dla tych starszych jak i młodszych miłośników jedzenia fast. Hot dogi w naszej odsłonie są szybkie w przygotowaniu, smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Z pewnością ze smakiem zje je cała rodzina. Uwielbiane przez dzieci hot dogi z surówką i prażoną cebulką znikną w mgnieniu oka! Zapraszamy:)

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 30 min + czas garowania ciasta

Ilość porcji: 8

Stopień trudności: Średni

Jak przygotować pyszne domowe hot-dogi?

Składniki:

Ciasto:

Surówka:

  • 150 gram białej kapusty
  • 50 gram marchwi
  • 15 gram czerwonej cebulki
  • 50 gram jabłek
  • 40 gram ogórków kiszonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól himalajska gruboziarnista, różowa, zmielona w młynku – 1 płaska łyżeczka
  • pieprz czarny mielony-0,5 łyżeczki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Pozostałe składniki:

  • 8 szt parówek, kiełbasy wiedeńskiej lub frankfurterek
  • cebula prażona – 8 łyżek

Sposób przygotowania ciasta:

1. Mleko wlej do garnka połącz z drożdżami oraz cukrem i podgrzej. Mieszaj do połączenia się składników (około 2 min). Następnie dodaj mąkę, masło i sól. Wyrabiaj ciasto

2. Tak przygotowane pozostaw na około 1 godzinę

3. Gotowe ciasto przełóż na blat oprószony mąką i podziel je na 8 części. Z każdej części uformuj kulę i odstaw na około 10-15 minut.

4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia.

5. Z każdego kawałka ciasta uformuj podłużną bułkę (około 16-18 cm), przełóż na blaszkę i delikatnie spłaszcz. Bułki posmaruj roztrzepanym żółtkiem (jeśli lubisz posyp sezamem)

6. Piecz 20 min (najlepiej po sobie, po 4 szt.)

Sposób przygotowania surówki:

1. Wszystkie składniki surówki posiekaj drobno

2. Dodaj oliwę z oliwek, miód, ocet jabłkowy, musztardę, sól oraz pieprz

3. Wymieszaj

Sposób podania:

Gotowe bułki przekrój wzdłuż, posmaruj musztardą oraz ketchupem. Dodaj podgrzaną parówkę oraz 3 łyżki przygotowanej surówki. Posyp prażoną cebulką. Smacznego!

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.