Gulasz to narodowa węgierska potrawa, składająca się z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz przygotować możesz z różnego rodzaju mięsa. Odpowiednie będzie tutaj mięso takie jak wołowina, kurczak, cielęcina, a nawet dziczyzna i ryby. W zależności od regionu poszczególne składniki gulaszu mogą się różnić, ale jego baza pozostaje niezmienna. Nasza dzisiejsza propozycja to gulasz węgierski w bardzo prostej i przyjemnej dla oka wersji. Jego przygotowanie zajmuje około godziny i nie wymaga wiele trudu. Wystarczy wszystkie składniki pokroić i wrzucać po kolei na rozgrzaną patelnie. Mięso z tego przepisu jest delikatne i kruche. Odpowiednio doprawiony gulasz to sama przyjemność jedzenia. Taki jest nasz gulasz, odpowiednio doprawiony i soczysty. Posypany ziołami wygląda wspaniale i z pewnością zaskoczy najbliższych. Jego smak przeplata się od nut słodkich po słone i pikantne. Gulasz jest idealny zarówno dla dzieci jak i dorosłych.
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 5
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować gulasz węgierski?
Składniki:
- 500 gram karkówki
- 200 gram pieczarek
- olej – 4 łyżki
- 3 pomidory
- 2 cebule
- czosnek płatek– 2 łyżki
- papryka słodka czerwona płatek – 4 łyżki
- przyprawa do gulaszu – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyj pokrój w kawałeczki i włóż do miski
2. Zasyp wszystko przyprawą do gulaszu, czosnkiem płatek i papryką czerwoną płatek
3. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na oliwie tak aby się zeszkliła
4. Dodaj wcześniej przygotowane mięso oraz pokrojone pieczarki i paprykę smaż około 25 minut
5. Dodaj pokrojone pomidory i smaż jeszcze do momentu aż woda z pomidorów odparuje, około 20 minut
6. Gulasz podawaj z kaszą, posypany ulubionymi ziołami, smacznego:)