Kompot aromatyzowany

Kompot to orzeźwiający napój owocowy o słodkim smaku, który przygotowuje się z suszonych lub świeżych owoców. Do jego przygotowania najczęściej używamy śliwek, jabłek, gruszek, moreli, malin, truskawek, porzeczki, a także czereśni.

Przygotowanie kompotu, należy rozpocząć od umycia oraz pokrojenia wybranych owoców na mniejsze kawałki. Owoce następnie ugotuje się w wodzie z dodatkiem cukru i ulubionych dodatków takich jak cynamon, goździki czy sok z cytryny. Gotowy kompot przecedza się i podaje na ciepło lub zimno. Tak przygotowany kompot można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Kategoria: Napój

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 15

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować kompot?

Składniki:

  • 3 litry wody
  • ulubione owoce takie jak jabłka, śliwki, truskawki, maliny czy czereśnie
  • miód lub cukier – do smaku
  • cynamon laska – 1 sztuka
  • goździki – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj i pokrój w kawałki
  2. Przełóż do dużego garnka i zalej wodą
  3. Dodaj miód lub cukier i ulubione dodatki takie jak cynamon czy goździki ale może być również imbir, kardamon czy wanilia
  4. Gotuj przez około 30 minut
  5. Następnie pozostaw do wystygnięcia i przecedź kompot tak aby pozbyć się owoców i dodatków
  6. Gotowy kompot przelej do dzbanka
  7. Smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.