Kompot to orzeźwiający napój owocowy o słodkim smaku, który przygotowuje się z suszonych lub świeżych owoców. Do jego przygotowania najczęściej używamy śliwek, jabłek, gruszek, moreli, malin, truskawek, porzeczki, a także czereśni.
Przygotowanie kompotu, należy rozpocząć od umycia oraz pokrojenia wybranych owoców na mniejsze kawałki. Owoce następnie ugotuje się w wodzie z dodatkiem cukru i ulubionych dodatków takich jak cynamon, goździki czy sok z cytryny. Gotowy kompot przecedza się i podaje na ciepło lub zimno. Tak przygotowany kompot można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Kategoria: Napój
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 15
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować kompot?
Składniki:
- 3 litry wody
- ulubione owoce takie jak jabłka, śliwki, truskawki, maliny czy czereśnie
- miód lub cukier – do smaku
- cynamon laska – 1 sztuka
- goździki – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj i pokrój w kawałki
- Przełóż do dużego garnka i zalej wodą
- Dodaj miód lub cukier i ulubione dodatki takie jak cynamon czy goździki ale może być również imbir, kardamon czy wanilia
- Gotuj przez około 30 minut
- Następnie pozostaw do wystygnięcia i przecedź kompot tak aby pozbyć się owoców i dodatków
- Gotowy kompot przelej do dzbanka
- Smacznego:)