Placki ziemniaczane składają się głównie z ziemniaków i ulubionych przypraw. Ta iście polska potrawa znana jest również w innych krajach jednak nigdzie nie smakuje tak jak u nas. Placki ziemniaczane można przygotować w dwóch wersjach – słodkiej i wytrawnej, my przygotowaliśmy dziś tą drugą. Smakują wspaniale podawane same jak również z gulaszem. Zasmakuj w naszych plackach ziemniaczanych:)
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 6
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować placki ziemniaczane?
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 1 cebula
- czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- puszta węgierska – 3 łyżeczki
- 100 gram mąki pszennej
- 3 jajka
- sól – 2 łyżeczki
- pieprz czarny mielony – szczypta
- olej
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce
2. Dodać jajka, mąkę pszenną, sól, pieprz, przyprawę puszta węgierska i czosnek granulowany
3. Wszystko dobrze wymieszaj
4. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po dwie łyżki masy na placuszka
5. Smażyć około 3 minuty z każdej strony
6. Placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego:)