Sałatka ziemniaczana to bardzo popularne danie kuchni polskiej. Składa się zwykle z ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, cebuli, ogórków, a także jajek ugotowanych na twardo. Wszystkie składniki mieszane są z majonezem, jogurtem czy musztardą, a następnie doprawiane są do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatka ziemniaczana może mieć różne wariacje, na przykład można dodać do niej kawałki boczku, szczypiorek, zioła, paprykę, a nawet cukinię. Można ją również podawać jako dodatek do mięs i ryb, z grilla, a także jako samodzielne danie na kolację i lunch.
Przygotowanie sałatki ziemniaczanej jest bardzo proste i szybkie. To właśnie dlatego sałatka ziemniaczana stanowi częsty wybór na pikniki, grilla czy inne imprezy rodzinne. Przygotuj z nami naszą wersję tego ziemniaczanego przysmaku:)
Kategoria: Danie główne / dadatki
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 7
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pyszną ziemniaczaną sałatkę idealną na grilla?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pomidor płatek – 3 łyżki
- pieprz czarny mielony – 1/2 łyżeczki
- sól – 1/2 łyżeczki
- estragon liść – 1 łyżka
- 1 cebula
- 5 ogórków kiszonych lub 2 duże świeże
- majonez – 3 łyżki
- jogurt naturalny – 3 łyżki
- musztarda – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, pokrój i ugoduj
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i pokrój w małą kosteczkę
- Ogórki obierz i pokrój w kostkę, a cebulę poszatkój
- Wszystko przełóż do miseczki
- Dodaj pomidor płatek i wszystkie pozostałe składniki sosu (majonez, jogurt, musztarda)
- Na końcu dopraw solą, pieprzem i dodaj estragon
- Wszystko dokładnie wymieszaj
- Skończone, Twoja sałatka ziemniaczana jest gotowa, smacznego:)