Hummus to popularny dip, który przygotowuje się z gotowanej ciecierzycy oraz ze składników takich jak pasta tahini, czosnek, cytryna, oliwa z oliwek oraz wielu przypraw. Hummus miksuje się na gładką masę tak aby powstał kremowy dip. Hummus stał się bardzo populary dlatego spotkać możemy go na wielu sklepowych półkach. Warto jednak przygotować własną wersję tego przysmaku.
Kategoria: Dodatki
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 6
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować hummus w domu?
Składniki:
- 300 gram ciecierzycy ugotowanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pasta tahini – 1 łyżka
- czosnek granulowany – 2 łyżeczki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól – szczypta
- pieprz czarny mielony – szczypta
- przyprawa arabska – 1/2 łyżeczki
- pietruszka nać – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Wszystkie wyżej podane składniki wrzucamy do blendera
- Miksujemy na gładką masę
- Podajemy z chlebem