Jajka na miękko to sposób gotowania, w którym białko jest dobrze ścięte, natomiast żółtko jest delikatne i płynne. Jajka gotowane są przez krótki czas, około 3-4 minut, w taki sposób, aby żółtko miało kremową konsystencję.
Dodanie przypraw do jajek na miękko jest to idealny sposób na nadanie im wyjątkowego smaku oraz aromatu. Przyprawy mogą być różnorodne. Najczęściej zależą one od preferencji kucharza czy gospodyni. Niektóre popularne przyprawy, które można dodać do jajek na miękko, to: sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, bazylia, kmin czy oregano. Pamiętaj, że jajka wymagają jedynie delikatnego podkreślenia.
Kategoria: Śniadanie
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 6
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować idealne jajka z przyprawami na śniadanie?
Składniki:
- 6 jajek
- sól himalajska gruboziarnista różowa – szczypta
- pieprz czarny mielony – szczypta
- kardamon mielony – szczypta
- papryka słodka mielona – szczypta
Sposób przygotowania:
- Jajka gotujemy na miękko
- Przekrawamy na poł
- Posypujemy odrobinę każdą z przypraw