Pieczone udka z kurczaka to prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Jest idealny na co dzień dla całej rodziny, jak i na wyjątkowe okazje podawany z ulubionymi warzywami i ziemniaczkami. Ten przepis stanowi zdecydowanie komplet. Znajduje się w nim zarówno mięso jak i dodatki.
Mięso z kurczaka ma wiele korzystnych właściwości i na pewno warto po nie sięgać. Zawiera w swoim składzie pełnowartościowe białko i aminokwasy. Stanowi budulec naszych tkanek. Ponadto mięso kurczaka jest bardzo dietetyczne. Posiada małą zawartość cholesterolu i tłuszczu, powinny więc sięgać po nie osoby zmagające się z nadwagą. Charakteryzuje się również szybkością przyrządzania co bez wątpienia stanowi wartość dodatnią. Ma również wiele witamin takich jak witamina B, A oraz E.
Ile kultur tyle sposobów przyrządzania kurczaka. Ten rodzaj mięsa jest prosty i szybki w przygotowania co zdecydowanie przyczyniło się do wzrostu jego popularności. Szybko się marynuje i piecze. Kurczaka można dodawać niemal do wszystkiego. Od bulionu, przez fileta dodawanego do sałatki, po japońskie surowe torisashi.
Przygotuj dziś razem z nami pyszny obiad z wykorzystaniem kurczaka!
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 1h
Liczba porcji: 8
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pieczone udka z kurczaka?
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- przyprawa do udek z kurczaka – 2 łyżki
- rozmaryn – 1 łyżka
- sól – szczypta
- 10 ziemniaków
- 8 marchewek
- masło lub oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Udka oczyść i włóż do miski
2. Udka nasmaruj masłem lub podlej oliwą z oliwek i posyp przyprawą do udek z kurczaka (tak przygotowane udka możesz pozostawić w lodówce na noc do zamarynowania lub upiec od razu)
3. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój. Wszystko ułóż na blaszce. Ziemniaki posyp rozmarynem i solą
4. Piecz 1 godzinę / 180°C
5. Smacznego:)