Pieczone udka z kurczaka z warzywami

Pieczone udka z kurczaka to prosty i szybki w przygotowaniu obiad. Jest idealny na co dzień dla całej rodziny, jak i na wyjątkowe okazje podawany z ulubionymi warzywami i ziemniaczkami. Ten przepis stanowi zdecydowanie komplet. Znajduje się w nim zarówno mięso jak i dodatki.

Mięso z kurczaka ma wiele korzystnych właściwości i na pewno warto po nie sięgać. Zawiera w swoim składzie pełnowartościowe białko i aminokwasy. Stanowi budulec naszych tkanek. Ponadto mięso kurczaka jest bardzo dietetyczne. Posiada małą zawartość cholesterolu i tłuszczu, powinny więc sięgać po nie osoby zmagające się z nadwagą. Charakteryzuje się również szybkością przyrządzania co bez wątpienia stanowi wartość dodatnią. Ma również wiele witamin takich jak witamina B, A oraz E.

Ile kultur tyle sposobów przyrządzania kurczaka. Ten rodzaj mięsa jest prosty i szybki w przygotowania co zdecydowanie przyczyniło się do wzrostu jego popularności. Szybko się marynuje i piecze. Kurczaka można dodawać niemal do wszystkiego. Od bulionu, przez fileta dodawanego do sałatki, po japońskie surowe torisashi.

Przygotuj dziś razem z nami pyszny obiad z wykorzystaniem kurczaka!

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 1h

Liczba porcji: 8

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować pieczone udka z kurczaka?

Składniki:

Sposób przygotowania:

1. Udka oczyść i włóż do miski

2. Udka nasmaruj masłem lub podlej oliwą z oliwek i posyp przyprawą do udek z kurczaka (tak przygotowane udka możesz pozostawić w lodówce na noc do zamarynowania lub upiec od razu)

3. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój. Wszystko ułóż na blaszce. Ziemniaki posyp rozmarynem i solą

4. Piecz 1 godzinę / 180°C

5. Smacznego:)

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.