Klasyka weekendowego spotkania, czyli grillowana karkówka

Królowa polskiego grilla jest tylko jedna – karkówka. Wielu mówi jaka ma być…… ,ale ona wie najlepiej. Smaczna marynata to gwarancja sukcesu, a tym samym udanego grilla. Warto poświęcić temu kilka chwil i sprawić aby każdemu smakowało. W końcu grill to idealny czas na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Karkówka w towarzystwie przyprawy do grilla przyprawomat.pl. czuje się wyśmienicie i tak samo smakuje.Jest krucha, aromatyczna i pyszna. Przygotuj ją razem z nami, a na pewno każdemu zasmakuje. Spróbuj sam!

Kategoria: Danie główne

Czas przygotowania: 60 min + 12h (czas marynowania)

Ilość porcji: 8-10

Stopień trudności: Łatwy

Jak przygotować pyszną i soczystą karkówkę z grilla?

Składniki:

Karkówka:

Masło czosnkowo-ziołowe:

Sposób przygotowania:

1. Plastry karkówki umyć, osuszyć i włożyć do miski (opcjonalnie rozbić tłuczkiem)

2. Do szklanki z oliwą lub oliwą z oliwek wsypać przyprawę do grilla premium, pieprz ziołowy i musztardę (opcjonalnie), a następnie wymieszać

3.Każdy plaster karkówki natrzeć obficie marynatą z obu stron. Tak zamarynowaną karkówkę najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc, ale można również od razu przystąpić do grillowania

4.Tak przygotowaną karkówkę grillujemy na rozgrzanym ruszcie z obu stron do momentu aż się zarumieni

5.Masło wyjmujemy z lodówki aby zmiękło. Dodajemy do niego czosnek granulowany, koperek, bazylię i oregano, a następnie mieszamy

Sposób podania:

Grzanki smarujemy przygotowanym masłem i kładziemy na nich kawałki pokrojonej w paski karkówki oraz ulubione warzywa. Możemy również zjeść karkówkę prosto z talerza.

Karkówkę podawaj z pyszną i zimną lemoniadą. Smacznego.

1 comment

    […] Przeczytaj także ➤ Klasyka weekendowego spotkania, czyli grillowana karkówka […]

Komentarze są wyłączone

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.