Królowa polskiego grilla jest tylko jedna – karkówka. Wielu mówi jaka ma być…… ,ale ona wie najlepiej. Smaczna marynata to gwarancja sukcesu, a tym samym udanego grilla. Warto poświęcić temu kilka chwil i sprawić aby każdemu smakowało. W końcu grill to idealny czas na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Karkówka w towarzystwie przyprawy do grilla przyprawomat.pl. czuje się wyśmienicie i tak samo smakuje.Jest krucha, aromatyczna i pyszna. Przygotuj ją razem z nami, a na pewno każdemu zasmakuje. Spróbuj sam!
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 60 min + 12h (czas marynowania)
Ilość porcji: 8-10
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować pyszną i soczystą karkówkę z grilla?
Składniki:
Karkówka:
- przyprawa do grilla premium – 4 łyżki
- pieprz ziołowy – 1 łyżka
- 1 łyżka musztardy (opcjonalnie)
- 1 szklanka oleju lub oliwy z oliwek
- 8-10 plastrów karkówki
Masło czosnkowo-ziołowe:
- czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- koper igiełka – 1 łyżeczka
- bazylia – 0,5 łyżeczki
- oregano – 0,5 łyżeczki
- 200g masła
Sposób przygotowania:
1. Plastry karkówki umyć, osuszyć i włożyć do miski (opcjonalnie rozbić tłuczkiem)
2. Do szklanki z oliwą lub oliwą z oliwek wsypać przyprawę do grilla premium, pieprz ziołowy i musztardę (opcjonalnie), a następnie wymieszać
3.Każdy plaster karkówki natrzeć obficie marynatą z obu stron. Tak zamarynowaną karkówkę najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc, ale można również od razu przystąpić do grillowania
4.Tak przygotowaną karkówkę grillujemy na rozgrzanym ruszcie z obu stron do momentu aż się zarumieni
5.Masło wyjmujemy z lodówki aby zmiękło. Dodajemy do niego czosnek granulowany, koperek, bazylię i oregano, a następnie mieszamy
Sposób podania:
Grzanki smarujemy przygotowanym masłem i kładziemy na nich kawałki pokrojonej w paski karkówki oraz ulubione warzywa. Możemy również zjeść karkówkę prosto z talerza.
Karkówkę podawaj z pyszną i zimną lemoniadą. Smacznego.
[…] Przeczytaj także ➤ Klasyka weekendowego spotkania, czyli grillowana karkówka […]