Sałatka śródziemnomorska to pyszne danie, które łączy smaki, a także składniki charakterystyczne dla kuchni krajów Śródziemnomorskich. Sałatkę można przygotować na wiele różnych sposobów, ale podstawę stanowi zawsze sałata, pomidorki, papryka, oliwa z oliwek oraz dobre przyprawy. Sałatkę możesz oczywiście modyfikować według własnego gustu kulinarnego i podawać na ciepło lub na zimno. Smakuje wspaniale zarówno jako samodzielne danie jak i jako dodatek do mięsa i ryby.
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować sałatkę śródziemnomorską?
Składniki:
- 1 paczka sałaty lub mix sałat
- pomidorki koktajlowe
- papryka słodka czerwona płatek – 2 łyżki
- papryka zielona płatek – 1 łyżka
- pieprz czarny mielony – szczypta
- sól – szczypta
- ser feta – 1 opakowanie
- zielone oliwki – kilka sztuk
- oliwa z oliwek – 5 łyżek
- 1 łyżka miodu
- musztarda – 2 łyżki
- pietruszka liść – 1 łyżka
- czosnek granulowany – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyj i przełóż do miski
- Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół i wrzuć do sałaty
- Dodaj paprykę słodką czerwoną płatek, paprykę zieloną płatek, pokrojony w kostkę ser feta, sól, pieprz i wszystko wymieszaj
- Dodaj pokrojone oliwki, czosnek granulowany oraz pietruszkę liść i wszystko dobrze wymieszaj
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę oraz miód i zalej nią sałatkę, wszystko dobrze wymieszaj
- Gotowe, Twoja sałatka śródziemnomorska jest gotowa:)