Dziś przygotowaliśmy nieco wegańskich smaków. Klopsiki na bazie soczewicy powstały specjalnie dla osób, które są na diecie wege. Niezwykle aromatyczne, smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Idealnie pasują podawane z warzywami tymi przygotowanymi na parze jak i na patelni. Podawaj je z ulubionymi sosami takimi jak sos czosnkowy. Smacznego:)
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 3
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować wegańskie klopsiki?
Składniki:
- 100 gram soczewicy
- 30 gram sera parmezan
- 20 gram płatków owsianych
- 30 gram bułki tartej
- 1 cukinia
- 1 cebula
- papryka słodka mielona – 1/4 łyżeczki
- pietruszka liść – 1 łyżeczka
- czosnek grys – 1 łyżeczka
- bazylia – 1/2 łyżeczki
- sól – szczypta
- pieprz czarny mielony – szczypta
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę przygotować według instrukcji na opakowaniu
2. Parmezan zetrzeć i wymieszać z płatkami owsianymi
3. Cebulę i cukinię pokroić, a następnie dodać czosnek, bazylię, sól, pieprz, paprykę słodką mieloną oraz natkę pietruszki, wymieszać
4. Dodać soczewicę, parmezan z płatkami owsianymi oraz bułkę tartą i wszystko dobrze wymieszać
5.Z powstałej masy uformuj klopsiki (około 15 sztuk)
6. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć każdy klopsiki około 10 minut, aż wszystkie będą odpowiednio zarumienione
7. Klopsiki podawać z ulubionymi warzywami i sosami
8. Smacznego:)