Jak zrobić ketchup?

Domowe sosy vol. 3 Jak zrobić ketchup?

Ketchup to jeden z najpopularniejszych na świecie sosów. Powstał jako odmiana klasycznego sosu pomidorowego. A oto jego krótka historia wg Wikipedii:

„Keczup pierwsi wymyślili Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo keczup pochodzi od słowa kôe-chiap w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie zaprawa do ryb. Pierwowzorem keczupu była zupa polinezyjska, w skład której wchodziły m.in. cebula, fasola, zioła i sardynki.
Nazwa sosu i jego receptura dotarły do Europy pod koniec XVII w. przez Anglię. W 1876 r. sos dotarł do USA i jego receptura została dostosowana do tamtejszych przyzwyczajeń smakowych przez Henry’ego Johna Heinza, założyciela firmy spożywczej H. J. Heinz Company – firmy, która do dzisiaj jest znana z produkowania tego sosu.Jeszcze w XIX w. słowem catsup określano każdy sos, w którym znajdował się ocet” .

W Polsce ketchup stał się popularny w latach 90-tych XX wieku. Po upadku komunizmu, kiedy z polskiej gospodarki spadła wreszcie żelazna kurtyna, wraz z napływem wszystkich zagranicznych produktów, przywędrował również ketchup w wersji jaką znamy do dziś. Nie oznacza to, że jego rodzima wersja nie była w Polsce znana wcześniej. Sos pomidorowy jest przecież jednym z najpopularniejszych na świecie, więc i my mieliśmy swoją odmianę.

Ketchup stosowany jest jako dodatek do frytek, pizzy, mięs, ryb, kanapek. Doskonale smakuje w podobnych połączeniach jak sam pomidor, np. kanapki z serem i ketchupem. Świetnie podkreśla smak wszelkiego rodzaju zapiekanek, dań z grilla, grzanek, no i oczywiście parówek, kiełbasek i hotdogów.

Osobiście, nie jestem fanką ketchupów w wersji przemysłowej. Ketchup jest dla mnie warzywem numer jeden, stąd wszelkie jego wcielania, muszą smakować po prostu pomidorem. Dlatego, u mnie gości domowa wersja, którą się z Wami dziś podzielę.

Kategoria: Sosy

Czas przygotowania: 1h

Ilość porcji: 2 słoiczki

Stopień trudności: Łatwy

Czego potrzebujesz?

1…2…3 start! zaczynamy

Jeśli posiadasz dobry blender, o dużej mocy, pokrój pomidory w ćwiartki i włóż do dużego garnka. Jeśli nie dysponujesz takim urządzeniem pomidory obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i gotuj na małym gazie około 45 minut. W zależności od odmiany pomidorów, czas odparowywania może być różny. Zaglądaj czasem do garnka. Gotowanie zakończ, gdy sos będzie średnio gęsty, ale nie rzadki. Usuń ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli dodałeś goździki, też je wyjmij. Sos dokładnie zblenduj i przełóż do czystych, wyparzonych słoików,

Do domowego ketchupu możesz dodawać różne zioła i dodatki. Jeśli masz ochotę na bardziej śródziemnomorski smak przyda się bazylia lub oregano, jeśli chcesz uzyskać coś bardziej w stylu amerykańskim, dodaj karmelizowanej cebuli. Możliwości jest tyle ile masz pomysłów! Smacznego.

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.