Nic tak nie rozgrzewa jesienią jak ciepły krem dyniowy z mieszanką przypraw curry. W okresie przeziębień bardzo ważna jest odpowiednia suplementacja, a jak wiemy najlepiej jest czerpać składniki odżywcze z natury. Takie z pewnością znajdziesz w kremie dyniowym z curry! Wapń, potas, magnez czy żelazo to tylko niektóre ze składników odżywczych zawartych w kremie dyniowym. Ponadto zawiera on witaminy m.in witaminy z grupy B, witaminę A, C, D i E. Krem dyniowy z curry jest pyszny i aromatyczny, a podawany na gorąco rozgrzeje organizm w chłodne dni wspomagając tym samym zdrowie. Wspieraj zdrowie w naturalny sposób i przygotuj z nami pyszny krem dyniowy z curry!
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować krem dyniowy z dodatkiem curry?
Składniki:
- 100 gram marchewki
- 100 gram ziemniaków
- 200 gram pora
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 500 gram dyni
- 500 ml bulionu
- 80 gram śmietany 30%
- pestki dyni do dekoracji
Przyprawy:
- 2 łyżeczki curry
- pietruszka liść – 1 łyżka
- sól– 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
1. Marchew, ziemniaki oraz dynię obrać ze skóry
2. Marchew, dynię, ziemniaki oraz por pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka, dodać oliwę oraz curry. Gotować 15 minut
3. Dodać bulion, pieprz i sól. Ponownie gotować 15 minut
4. Na końcu dodać śmietanę i wszystko zmiksować na gładki krem
Sposób podania:
Krem przelać do miseczek. Posypać pietruszką liść oraz pestkami dyni. Smacznego!