Zupa krem marchewkowy to łatwa w przygotowaniu alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki. Głównym składnikiem kremu marchewkowego są oczywiście marchewki i to one sprawiają, że krem jest słodki i delikatny. Marchew to źródło witamin takich jak witamina C, K oraz E. W marchwi występuje wysoka zawartość prowitaminy A zwanej inaczej beta-karotenem odpowiedzialnej za dobry wzrok.
Przygotuj razem z nami pyszny i łatwy w przygotowaniu krem marchewkowy!
Kategoria: Danie główne
Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 5
Stopień trudności: Łatwy
Jak przygotować krem marchewkowy?
Składniki:
- 400 gram marchwi
- 60 gram cebuli
- 500 ml bulionu
- 100 gram śmietany 18%
- 100 gram serka kremowego
- sól – 1 łyżeczka
- kolendra liść – 3 łyżeczki
- imbir mielony – 1 łyżeczka
- pietruszka – 1 łyżeczka
- bazylia – 1 łyżeczka
- czosnek płatek – 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony – szczypta
- papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
- 30 gram oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Do garnka włożyć posiekaną cebulę i podsmażyć z dodatkiem oliwy z oliwek
2. Dodać bulion, pokrojoną marchewkę, sól, pieprz, paprykę, czosnek, imbir, bazylię i kolendrę – wszystko gotować około 20 minut
3. Dodać serek kremowy i wszystko zmiksować
4. Krem marchewkowy podawać z odrobiną śmietany, posypany pietruszką