Przyprawy wzmacniające odporność

Są na świecie przyprawy, które uwielbiamy ze względu na smak i aromat, ale są również takie, które uważamy za niezbyt smaczne, ale które warto włączyć do naszej diety ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Jesteśmy tym co jemy…te słowa warto zakorzenić bardzo głęboko. Powinny nam przyświecać podczas codziennego przygotowywania posiłków. Wspieranie naszej odporności powinno rozpocząć się na talerzu, w sposób naturalny. Przyprawy warto dobierać nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również ze względu na wartości jakie posiadają. Doprawiajmy potrawy smacznie i zdrowo bo przecież zdrowie jest tylko jedno.

Wspieranie naszej odporności szczególnie ważne staje się w okresie jesienno-zimowym. To właśnie wtedy nasz organizm wystawiony jest na próbę. Stajemy się bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje oraz przeziębienie. Dlatego właśnie tak ważne jest nasze odżywianie. To co spożywamy ma wielkie znaczenie na to w jaki sposób nasz organizm będzie radził sobie w okresie wystawienia go na próbę. W tej walce bardzo ważne jest odpowiedni dobór składników i tutaj z pomocą przychodzą nam przyprawy, zioła i susze. Posiadają one bowiem wiele cennych dla zdrowia składników, które w naturalny sposób radzą sobie z infekcjami czy przeziębieniem. Zawierają wiele cennych dla zdrową związków, witamin czy minerałów. Ta naturalna domowa apteczka potrafi zdziałać cuda. Sprawdź sam!

  • Cynamon –  ma w sobie wiele cennych wartości zdrowotnych dlatego nie warto ograniczać się jedynie do jego smaku. Kora tego cynamonowca zawiera około 2% olejku, garbniki, związki śluzowe oraz żywicę. Wspiera procesy trawienne, pomaga w przypadku wzdęć, braku łaknienia oraz w stanach skurczowych jelit. Co więcej wspiera pracę układu odpornościowego. Rozgrzewa, dlatego idealnie nada się jako dodatek do napojów w mroźne, zimowe dni. Zapobiega on nadkwaśności żołądka. Ponadto obniża poziom cukru we krwi dlatego może być stosowany wspomagająco u ludzi z cukrzycą typu 2. Wyciąg z kory wykazuje silne działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne.
  • Kardamonto przyprawa o nieocenionych właściwościach leczniczych. Został on doceniony już w starożytnych Chinach. Miał on szerokie zastosowanie lecznicze. Przede wszystkim kardamon posiada szereg witamin takich jak: witamina C, witamina B6, Ryboflawina, Niacyna oraz Tiamina. Ponadto zawiera on drogocenne  minerały m.in. magnez, żelazo, wapń, fosfor, sód, potas i cynk. Kardamon wspomaga leczenie przeziębienia, udrażnia zatkany nos oraz łagodzi kaszel. Wzmacnia również odporność. Po kardamon powinny sięgać osoby, które zmagają się z problemami trawiennymi. Pobudza on wydzielanie soków trawiennych oraz działa rozkurczowo na żołądek. Dzięki występowaniu  melatoniny (hormon produkowany przez szyszynkę), wspomaga on leczenie otyłości oraz cukrzycy. Pobudza on wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza przemianę materii, a w związku z tym powinny go stosować osoby, które chcę się pozbyć zbędnych kilogramów.
  • Imbir – prozdrowotne właściwości imbiru znane są od tysięcy lat. Był jednym z pierwszych domowych lekarstw, które stosowano w celu leczenia przeziębień oraz infekcji. Zdrowotne właściwości imbiru zawarte są głównie w kłączu. To ono ma przede wszystkim działanie zmniejszające mdłości oraz wymioty. Pobudza również wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Działa też rozkurczowo. Zawiera żywicę, skrobię, cukry, olejek oraz kwasy organiczne. Regularne spożywanie kłącza imbiru poprawia odporność oraz działa rozgrzewająco na organizm, a co za tym idzie wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Warto dodawaj imbir do rozgrzewających herbatek w zimowe wieczory. Działa również przeciwzapalnie. Przeciwdziała zakrzepicy żył, a także pobudza krążenie. Imbir stosować ożna pomocniczo w przypadku zapalenia płuc i oskrzeli, opuchliźnie, migrenie, w przypadku problemów z koncentracją oraz w walce z nieświeżym oddechem.
  • Pieprz czarnyjest źródłem wielu składników mineralnych takich jak: sód, potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor oraz selen. Występujący w wierzchniej warstwie skórki pieprzu, alkaloid – piperyna oprócz nadania mu ostrego i intensywnego smaku wykazuje niezwykle silne właściwości przeciwutleniające. Jest bardzo silnym antyoksydantem, a co się z tym wiąże ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Spowalnia również proces starzenia się. Piperyna blokuje proces powstawania nowych komórek tłuszczowych oraz przyspiesza trawienie. Dzięki piperynie, pieprz zwiększa przyswajalność składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.  Zapobiega on biegunkom oraz odruchom wymiotnym. Piperyna zwiększa  poziom melanocytów w organizmie, dlatego  wskazana jest dla osób cierpiących na bielactwo. Dzięki silnym właściwościom odkażającym wykorzystuje się go również pomocniczo w leczeniu infekcji bakteryjnych, np. zapaleniu gardła oraz kaszlu.
  • Pieprz cayennepieprz Cayenne czy inaczej pieprz kajeński zawiera kapsaicynę, substancję odpowiedzialną za ostry smak. Ma on działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, ale nie tylko. Kapsaicyna zawarta w pieprzu Cayenne hamuje podział i rozrost komórek rakowych. Reguluje również wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu. Poprawia on również odporność oraz ma właściwości przeciwbólowe. Ponadto obniża  poziom cholesterolu i zapobiega miażdżycy. Przypisuje się mu również przeciwdziałanie chorobom serca  oraz wspomaganie oczyszczania organizmu. Łagodzi także bóle reumatyczne. Dzięki zawartości witaminy A i E oraz dzięki właściwościom antyoksydacyjnym , pieprz Cayenne uważany jest za ten, który hamuje proces starzenia się organizmu. Znajdziemy w nim również takie witaminy jak: witamina C, witamina K, Tymina, Ryboflawina, Niacyna oraz kwas foliowy. Zawiera wiele cennych minerałów takich jak:  wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
  • Czarnuszkachoć bardzo małe posiadają wielkie prozdrowotne właściwości. Za czasów panowania faraonów mówiono, że czarnuszka leczy wszystko z wyjątkiem śmierci. Po pierwsze ma ona działanie antystresowe, obniża poziom adrenaliny i kortyzolu. Co więcej zawarte w niej substancje mają  działanie antynowotworowe. Pomaga w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, zapalenia oskrzeli oraz kaszlu. Wspiera również leczenie astmy, alergii oraz kataru siennego. Ma ona pozytywny wpływ na układ nerwowy, wpiera procesy myślowe oraz ma właściwości antydepresujne. Hamuje ona rozwój bakterii Helicobacter pylori, korzystnie wpływa również na układ rozrodczy. Podnosi poziom testosteronu oraz wspiera leczenie anemii. Wzmacnia też układ odpornościowy, warto więc spożywać ją w okresach obniżonej odporności jesienią oraz zimą.
  • Goździkizdrowotne właściwości goździków zdobyły uznanie już w średniowieczu. Nie każdy wie, że goździki zawierają eugenol – substancję o działaniu antybakteryjnym i antywirusowym, warto więc dodawaj je do ciepłych napojów herbacianych, które z pewnością wspomogą nasz organizm w walce z patogenami. Goździki zawierają również substancje znieczulające, polecane są w walce z bólami zębów i innymi schorzeniami występującymi w jamie ustnej takimi jak: paradontoza czy grzybica, usuwają też przykry zapach z jamy ustnej. Ponadto goździki zawierają związki organiczne: mangan i flawonoidy, które przyczyniają się do zwiększenia gęstości kości, wpływają też korzystnie na stawy. Eugenol występujący w goździkach ma działanie antynowotworowe. Badania naukowe potwierdziły, że wyciąg z goździków zapobiega rozrostowi guzów  (płuc, jajników, piersi). Zwiększają również wydzielanie enzymów trawiennych, są więc antidotum na dolegliwości żołądkowe. Łagodzą też mdłości. Goździki są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, zapobiegają zaparciom oraz poprawiają perystaltykę jelit.  Wspomagają one również produkcję insuliny, jednocześnie obniżając cholesterol.
  • Kurkumakurkuma to niezwykle cenna dla zdrowia przyprawa i w jej zastosowaniu nie warto ograniczać się jedynie do wspaniałych walorów smakowych. Co najistotniejsze kurkuma przyczynia się do poprawy zdrowia. Po pierwsze naukowcy udowodnili, że użycie kurkumy w terapii zmian w mózgu pobudza komórki mózgowe, a tym samym zatrzymuje efekty chorób takich jak Alzheimer. Co więcej kurkuma pomaga w terapii oraz profilaktyce nowotworów głowy, wątroby, płuc, skóry, przełyku, trzustki, jamy ustnej, prostaty oraz szyjki macicy. Działa rozkurczająco, antybakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Wpływa pozytywnie na procesy trawienne i na odporność.  Dodawana jest również w trakcie kuracji odchudzających.

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.